Hirdetés

Húsz százalékkal több beteget láttak el a mentők a hétvégén

A szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a mentőknek a hétvégén a nagy meleg miatt - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

időjárás, kánikula, egészségügy |

MTI Hírek12

Tájékoztatása szerint a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak.

A mentők fokozott óvatosságra intik a lakosságot, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják az embereknek, hogy lehetőleg tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, akkor a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítsék.

Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára, és arra is, hogy az emberek cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyanak.

Továbbá figyelmeztettek arra, hogy a kisgyerekeket vízfelület közelében még rövid időre se hagyják őrizetlenül.

Kitértek arra, hogy a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Országszerte 718 mentőegység áll szolgálatban, a hőség a betegeken segíteni igyekvő mintegy 1700 mentődolgozónak is fokozott megterhelést jelent - írták a közleményben.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos múlt szombattól szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt hétfőre szintén a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész országra.

időjárás, kánikula, egészségügy

2015-07-06 15:54:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop