Hirdetés

Jogszabályváltozás - Májustól szigorodnak a földcsere szabályai

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

jogszabály, földcsere, földtulajdon |

MTI Hírek11

A föld tulajdonjogát csere jogcímén akkor lehet megszerezni, ha a cserepartner földje az elcserélni kívánt földdel azonos településen fekszik, vagy ha több a partner, akkor a cserepartnerek egyike helyben lakónak minősül.

Ha több a cserepartner, akkor megengedi a cserét a rendelet akkor is, ha egyikük lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa a csere tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától - közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton - legfeljebb 20 kilométer távolságra fekszik.

A csere feltétele minden esetben az, hogy az elcserélni kívánt földek tehermentesek legyenek és a piaci értékük közel azonos legyen. Amennyiben különbözik a két földdarab értéke, akkor a cserepartnernek vállalnia kell az értékkülönbözet megtérítését, vagy a magasabb értékű föld tulajdonosának le kell mondania az értékkülönbözetről.

Amennyiben az állam a cserepartner, úgy az ellenszolgáltatásként megtérítésre kerülő értékkülönbözet nem haladhatja meg a Nemzeti Földalapba tartozó földrészlet piaci értékének a 20 százalékát. Az állam javára megszerzett föld aranykorona értéke nem lehet kevesebb, mint a föld fekvése szerinti településen fekvő, azonos művelési ágú földek átlagos aranykorona értéke.

jogszabály, földcsere, földtulajdon

2014-04-22 16:08:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop