Hirdetés

Kiemelt feladat a háziorvosi rendszer támogatása

Az egészségügyben a jövő évi költségvetési javaslat szerint tízmilliárd forinttal többet szánnak háziorvosi ellátásra, valamivel többet költenek majd a védőnői feladatok ellátásra.

háziorvosi rendszer, egészségügy, háziorvosi ellátás |

MTI Hírek11

A javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap 2015. évi költségvetési előirányzata 1912 millió forint, szemben az idei 1884 millió forinttal.

A gyógyító-megelőző ellátásokon belül a háziorvosi és ügyeleti ellátásra valamivel több mint 97 milliárd, a háziorvosi ellátórendszer megújításának első ütemére további 10 milliárd forintot különítettek el. Összevont szakellátásra 14 milliárd forinttal több jut jövőre, mint az idén, a jövő évi előirányzat 629,5 milliárd forint.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 1700 milliárd forint, 88 milliárddal több, mint az idei.

Gyógyszertámogatásra 224 milliárd forintot szánnak a tervezet szerint, gyógyszer-támogatási céltartalékra pedig további 58 milliárdot. A folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyógyszergyártói és forgalmazói befizetésekből és egyéb gyógyszerforgalmazással kapcsolatos bevételekből 51 milliárd forintot vár a kormány.

Változatlanul 3,6 milliárd a gyógyszertárak támogatására szánt összeg, a gyógyszertárak szolgáltatási díjára pedig 4,5 milliárdot szán az állam jövőre.

A légimentés-eszközpark bérlésével összefüggő kiadások valamivel meghaladják a kétmilliárd forintot, ami félmilliárddal több az ideinél, mentésre pedig 29,5 milliárd forint az előirányzat.

Népegészségügyi termékadóból (chips-adó) 25 milliárd forint befizetést vár a költségvetés, szemben a tavalyi 19 milliárddal.

A gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatására idén 690 millió forint szán a kormány, szemben a tavalyi 620 millió forinthoz.

háziorvosi rendszer, egészségügy, háziorvosi ellátás

2014-10-30 22:09:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop