Hirdetés

Másfél millióan tiltakoztak online a készülő orosz nyugdíjreform ellen

Meghaladta a másfél milliót a Change.org weboldalon hétfőre a tervezett orosz nyugdíjreform ellen tiltakozók száma, a reform a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 60-ról 65 évre emelné fel.

nyugdíjreform, Oroszország, nyugdíjkorhatár |

MTI Hírek13 | MTI

Sajtójelentések szerint a labdarúgó-világbajnokság miatt bevezetett korlátozások ellenére több orosz városban is tüntettek a hétvégén a kormány által a parlament elé terjesztett nyugdíjreform-tervezet ellen.

Oroszországban - pontosabban akkor még a Szovjetunióban - 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közölte, hogy a férfiak esetében a tervezett emelést 2028-ig, a nőkében pedig 2034-ig hajtanák végre. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerint a reform következtében évi 12 ezer rubellel (mintegy 56 ezer 600 forinttal) nőne a nyugdíjasok jövedelme.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn az elektronikus tiltakozó aláírásgyűjtésre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin a nyugdíjkorhatár-vita jelenlegi szakaszában nem vesz részt. Erre hivatkozva korainak minősítette az államfőhöz intézett tiltakozó kérvényeket.

Peszkov szerint a 86 év után előterjesztett reformtervezetet, amelyen eddig a kormány tagjai és szakértők dolgoztak, most a törvényhozás szakértői elé került. Arra a kérdésre, hogy Putyin megvétózná-e az új nyugdíjtörvényt, a szóvivő kijelentette, hogy a jogszabály végső formája a Kreml számára sem világos.

Putyin 2005-ben ígéretet tett rá: az elnöksége alatt nem fogják emelni a korhatárt.

Oroszországban sokakban megütközést keltett, hogy a kormány éppen a labdarúgó-vb megnyitójának árnyékában, csütörtökön jelentette be, hogy növelni szándékozik a nyugdíjkorhatárt. A felháborodás oka a szovjet korszakban elért szociális vívmányokhoz való ragaszkodás mellett az, hogy ha felemelik a nyugdíjkorhatárt, az a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát.

Az orosz férfiak várható élettartama az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank szerint 66, a nőké pedig 77 év. Az Oroszországi Munkakonföderáció (KTR) úgy tudja, hogy a férfiak életkora az ország 85 régiója közül 60-ban jelenleg nem éri el a 65 évet, ezért az erősebb nemhez tartozók 40 és a nők 20 százaléka nem fogja megérni az újonnan megállapítandó nyugdíjkorhatárt.

Az orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerint ugyanakkor a férfiak várható élettartama 2034-ra eléri majd a 74 esztendőt. Putyin az orosz elnökválasztás küszöbén, a parlament két háza előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható átlagos élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

nyugdíjreform, Oroszország, nyugdíjkorhatár

2018-06-18 22:32:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop