Hirdetés

Megalapozatlan gyógyhatások és burkolt reklám miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Földelni Jó Kft. megalapozatlanul reklámozta gyógyító, és egészségi szempontból más kedvező hatásokkal a Geo-Connect Pad és a Geo-Connect Bed termékeket, illetve a Földelni Jó Kft. és az Echo Hungária TV Zrt. burkolt reklámot tett közzé az "ELEKTRO/SOKKK" műsorban az Echo TV televíziós csatornán.

reklám, GVH, megalapozatlan gyógyhatás, Geo-Connect Pad, Geo-Connect Bed |

MTI Hírek13 | MTI

A GVH közölte: a jogsértések miatt a Földelni Jó Kft.-re 600 000 forint, az Echo Hungária TV Zrt.-re 500 000 forint bírságot szabott ki, és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.

A versenyhivatal vizsgálta a Geo-Connect Pad (alátét) és a Geo-Connect Bed (derékalj vagy lepedő) termékek megjelenését az ELEKTRO/SOKKK című műsorban, a televíziós reklámokban, a www.foldelnijo.hu oldalon és a YouTube videó-megosztó oldalon.

Megállapították, hogy ezek a kommunikációk azt üzenték a fogyasztóknak, hogy a termékek kompenzálják az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait, velük megelőzhetők és kezelhetők a betegségek.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az Echo TV az "ELEKTRO/SOKKK" műsorban szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat közvetített a Geo-Connect Pad és Geo-Connect Bed termékekről, amiért a Földelni Jó Kft. fizetett, és ez nem derült ki a fogyasztó számára, még a műsor végén közzétett rövid tájékoztató ellenére sem.

A bírság kiszabásakor a hivatal a Földelni Jó Kft.-nél a kommunikációs költségekre, az Echo Hungária TV Zrt.-nél pedig az érintett tévéműsorból származó árbevételre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kiterjedt volt, és sérülékeny fogyasztókat célzott meg.

A GVH közölte: ha a közvetlenül kötelezett vállalkozások nem szüntetik meg a jogsértést az eltiltásnak a jogsértő gyakorlatban közreműködő vállalkozásokon keresztül is érvényt szerezhet. A hatóság a honlap üzemeltetőjéhez, a Facebook és a YouTube oldalak üzemeltetőihez, valamint a hatás-állítások esetében az Echo TV üzemeltetőjéhez fordulhat, ha a vállalkozások nem felelnek meg az eltiltásnak a megadott határidőig, és az erről szóló igazolást nem nyújtják be a versenyhivatalhoz - tájékoztatott a GVH.

reklám, GVH, megalapozatlan gyógyhatás, Geo-Connect Pad, Geo-Connect Bed

2016-10-25 14:34:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop