Hirdetés

MOK: támogatandó az egészségügyi ágazat tervezett átalakítása

Támogathatónak, támogatandónak tartja az egészségügy tervezett átalakítását a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem kerül több pénz a rendszerbe, a reform kudarcra van ítélve.

MOK, egészségügy, kamara, Éger |

MTI Hírek11

Éger István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, örvendetesnek tartják az alapellátás megerősítését, ugyanakkor ehhez ütőképes, megfelelő kapacitással bíró járó- és fekvőbeteg-ellátásra és diagnosztikára van szükség, amire a jelenlegi ágazati finanszírozás és szakemberlétszám nem elegendő.

Kiemelte, folytatni kell a bérfelzárkóztatási programot, ez nem várhat, mert ellenkező esetben felerősödhet a kivándorlás, vagy a közfinanszírozásban dolgozó orvosok a magánellátásban vállalnak munkát. Megjegyezte, ebben az esetben az a veszély fenyeget, hogy kettészakad az ellátás, mert aki megteheti, az kifizeti a magánellátást, aki pedig nem, az csak az egyre szűkülő közellátásra számíthat.

A kamarai elnök kitért az egészségügyben gazdasági-műszaki területen dolgozók béremelésére; emellett továbbra is szorgalmazza az úgynevezett mozgóbérek befagyasztásának feloldását. Ez jelentős segítség lenne a sokat ügyelő orvosoknak és szakdolgozóknak - tette hozzá.

Éger István üdvözölte azt a kormányzati lépést, hogy jövő januártól a háziorvosi praxisok havonta plusz 130 ezer forintot kapnak rezsiköltségre. Mint mondta, ez az összeg - a havi bevétel 13-15 százalékának megfelelő pluszforrás - egy átlagos praxis költségeire jelentős hatással van.

A kamara elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, az "államtitkárság írásban és szóban is deklarálta", hogy a háziorvosi vállalkozói és praxisjogi rendszeren nem kívánnak változtatni, ami a Magyar Orvosi Kamara szerint is támogatandó.

MOK, egészségügy, kamara, Éger

2014-11-27 17:32:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop