Hirdetés

Novák Katalin: emelik az anyatejért kapott anyagi juttatást

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten.

anyatej, ellátás |

MTI Hírek13 | MTI

Novák Katalin elmondta, az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet.

Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, a cél, hogy minél több gyermek kapjon anyatejet féléves koráig.

Az anyatej nemcsak a csecsemő táplálásában rendkívül fontos, de a szoptatás megerősíti az anya és gyermeke közötti fizikai és lelki kötődést - mondta.

Novák Katalin hozzátette: Magyarország az OECD országok közül élen jár a négy-hathónapos csecsemők anyatejes táplálásában, az anyatejért kapott összeg emelésével azonban tovább szeretnék növelni az anyatejjel táplált csecsemők arányát.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 2002 óta nem emelkedett a leadott anyatej literjéért kapott összeg, és a tendencia az volt, hogy egyre kevesebben adják le felesleges tejüket az gyűjtőállomásokon.

Az államtitkár kiemelte, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, és ezen az arányon javítani kell.

A leadott anyatej árának változását valószínűleg még a nyáron miniszteri rendeletben rögzítik.

A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás (a szoptatás) világnapjává.

anyatej, ellátás

2016-07-27 17:57:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop