Hirdetés

Ónodi-Szűcs: hétmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat

Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram, valamint egy új pszichiátriai épület megépítését szolgáló pályázat kiírását jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs, pályaválasztás, ösztöndíjprogram, pályázat |

MTI Hírek13 | MTI

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, az ápolói ösztöndíjprogramra 4,4 milliárd, az új pszichiátriai épület megvalósítására 2,7 milliárd forint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrása.

Az államtitkár az ösztöndíjprogramról szólva kiemelte, a pályázat meghirdetése egyfajta válasz arra, hogyan kíván a kormány reagálni a szakdolgozói hiányra. Jelezte, Magyarországon kevesebb szakdolgozó képzése indul el és többen morzsolódnak le az OECD-átlagnál.

Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) elnöke az ápolónak tanulók ösztöndíjprogramjáról elmondta, a program az egész országra kiterjed, szemben az eddigiekkel, amikor a közép-magyarországi régió nem kapott pályázati lehetőséget.

A program kifutási ideje 55 hónap, a 4,4 milliárd forint fedezi az ápolói ösztöndíjprogramot, a mentorok képzését és módszertani anyagok készítését. A mentorok feladata a már ösztöndíjat elnyert tanulók segítése, hogy megtalálják a megfelelő munkahelyet, munkakört.

Az ösztöndíjat harmincféle szakképesítésben - például ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, szövettani szakasszisztens - lehet elnyerni. Azok pályázhatnak, akik már valamilyen szakképzést tanulnak, vagy az elkövetkező években érettségiznek és utána választják a felsorolt szakmák valamelyikét - közölte Páva Hanna.

Az ENKK elnöke hozzátette, szerződést a tanulóval kötnek, akinek vállalnia kell, hogy a tanulmányai befejezése után Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásban dolgozik majd legalább annyi ideig, ameddig az ösztöndíjat folyósították számára.

Páva Hanna kitért arra, hogy körülbelül 3200 ember számára tudnak ösztöndíjat folyósítani, annak összege több tízezer forint lesz, és a pályázatokat többször is kiírják majd. Az ösztöndíj nagysága függ a tanulmányi eredménytől, bizonyos átlag alatt meg is szüntethető a folyósítás.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, hol milyen ápolói igényre van szükség, az ENKK munkaerő-felméréseket végez majd megyei bontásban - ismertette Páva Hanna.

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a másik meghirdetett programról szólva kifejtette, hogy egy olyan új épületet terveznek építeni, amely megfelel egy emelt biztonsági pszichiátriai osztálynak.

A főigazgató kiemelte, az új épületben - amely a Nyírő-kórház területén kap majd helyet - fokozott biztonsági körülmények között tudják ellátni az agresszív pszichiátriai betegeket. Az épületben egyszemélyes kórtermek lesznek nagyobb területen, nagyobb létszámú szakképzett személyzettel. Az épületnek komoly biztonsági feltételeknek kell megfelelnie - tette hozzá a főigazgató.

Németh Attila kitért arra, Magyarországon nincs olyan intézmény vagy osztály, ahol a különösen agresszív pszichiátria betegeket elkülönítve lehetne ápolni, míg Európában több ilyen intézmény is működik.

A szakember hozzátette: a nagyon agresszív, életellenes cselekményeket elkövetők 2-2,5 százaléka skizofrén, akik téveszméjük hatására bántalmazták a környezetükben élőket, ugyanakkor a skizofrénia előfordulása 0,8 százalék. A töredék betegszámnak azonban megfelelő ellátást kell nyújtani, az új épületben 32 beteg számára lesz hely, ami egyelőre elegendő.

Az új épület mind az oda kerülő betegek, mind a környezet biztonságát szolgálja majd - jelezte a szakember, hozzátéve, egy ilyen épület létrehozása a korszerű pszichiátriai ellátás lehetőségét teremti meg.

A pályázat szerint az épületnek 27 hónap alatt kell elkészülnie.

Ónodi-Szűcs, pályaválasztás, ösztöndíjprogram, pályázat

2016-10-13 10:57:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop