Hirdetés

Orbán Viktor: Magyarország versenyképes a világ egészségiparában

Magyarország nemzetközi mércével mérve is versenyképes az egészségiparban, és nemcsak a nagy külföldi cégek jelenléte miatt, hanem azért is, mert lassan felnőnek melléjük a hazai közepes vállalkozások; ez az iparág jól láthatóan "él és mozog" - mondta Orbán Viktor kedden Szolnokon, a helyi televíziónak adott interjújában.

Orbán Viktor, egészségipar, egészségpolitika |

MTI Hírek11

A kormányfő - aki ezt megelőzően a városban a Béres Gyógyszergyár Zrt. több mint félmilliárd forintos beruházással elkészült új gyártórészlegének avatásán vett részt - arról beszélt, hogy a gazdaságfejlesztésben 15 évvel ezelőtt azt tartották korszerűnek, hogy a gazdaság szerkezetét a szolgáltatások irányába kell eltolni. A gazdasági válság okán azonban kiderült, ha "ezt a módszert követjük", a gazdaság sérülékennyé válik, mert a válsággal visszaesik a kereslet, a szolgáltató szektor nagy része megáll - tette hozzá.

Ezért - mutatott rá a miniszterelnök - rendelkezni kell olyan ipari termékekkel, amelyek versenyképesek a világpiacon, és amikor kevesebb pénz van az emberek zsebében, akkor is szükség van rájuk. Ilyen termékeknek nevezte a gépjárműveket, a gyógyszereket.

"Erről ritkán szoktunk beszélni, de (...) Európa második legiparosodottabb országa éppen Magyarország, és nagyon jó esélyünk van arra, hogy ennek a választási ciklusnak a végére, tehát 2018-ra az első helyet is megszerezhetjük, ha ilyen ütemben fejlődik a magyar ipar" - mondta Orbán Viktor.

Szolnokról szólva felidézte, hogy a város ipari parkjának létrehozása első miniszterelnöksége alatt történt meg állami tulajdonú földek átadásával. "Most ebben a cipőben járunk megint", már van ipari parkunk, de betelt, és fontos dolog, hogy egy kínai cég az utolsó nagy betelepülő, ami jól mutatja kicsiben is a keleti nyitás politikájának hasznosságát - mondta a kormányfő.

Elmondta, a város újabb 300 hektárnyi állami földet kér ipari parkja további fejlesztésére, és ezt a kérést a kormány a következő években teljesíteni fogja. Orbán Viktor kitért arra is, hogy 2015-ban vagy 2016-ban pénzügyi megoldást találnak arra, hogy a főváros és Szolnok között négysávos autóút épüljön, mert Budapest és Pest megye fejlettsége miatt európai uniós forrásokból ezt az útépítést nem lehet támogatni.

Kérdésre Orbán Viktor közölte: a rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása után egy nagyobb rászoruló kör, a panelházakban, illetve a rossz állapotú kertes házakban élők megsegítését tervezik. November közepén vagy december elején két vagy három olyan programot hirdetnek meg, amelyek lehetőséget teremtenek az elhasználódott nyílászárók cseréjére és fűtéskorszerűsítésre.

Egy szolnoki példa kapcsán a sport és a pénz kapcsolatáról, a sport támogatásáról esett szó. "Bírnunk kell a kritikát, mert a sport támogatása gyerekeink támogatását jelenti" - mondta Orbán Viktor. Kifejtette: "ha nem akarjuk, hogy gyerekeink felnőtt korukban betegek legyenek, és a pénz nagy részét kórházra, gyógyításra költsük el, ahhoz az kell, hogy egészségesen nőjenek fel, jó iskolákba járjanak, otthon megkapják a szeretetet, a kultúrához való hozzáférést és a sportolás lehetőségét; ha ezt megadjuk nekik, akkor egészséges felnőtt lesz belőlük".

Orbán Viktor, egészségipar, egészségpolitika

2014-09-23 23:40:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop