Hirdetés

Orvosok és ápolók ezrei tiltakoztak Varsóban

Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók ezrei vonultak fel tiltakozva szombaton Varsóban azt követelve, hogy a kormány fordítson több pénzt az egészségügyre.

orvos, ápoló, tiltakozás, Varsó |

MTI Hírek13 | MTI

Lengyelország minden részéből jöttek felvonulók, akik a varsói városháza szerint mintegy hatezren voltak. Az egészségügyben dolgozók alacsony bérei okozta "katasztrófára" és a fiatal orvosok külföldre vándorlására akarták felhívni a figyelmet.

"Hat év egyetem és 13 hónap gyakorlat után 2200 zlotyt (mintegy 156 ezer forint) keresek" - magyarázta egy katowicei rezidens, hozzátéve: "ennyiből nem lehet eltartani egy családot".

Több tiltakozó szerint Lengyelországban már most is kevés az orvos, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy a végzett, fiatal orvosok tizede már külföldön van, az ápolók közül pedig még többen dolgoznak olyan országokban, ahol sokkal kedvezőbbek a bérek és a munkakörülmények. A lengyel orvosok között pedig akad, aki heti nyolcvan órát dolgozik.

A menetet a mentők vezették fel, akik egy halott egészségügyi dolgozót ábrázoló bábuval vonultak fel, melyre az volt írva: a hivatásának élt.

A tiltakozás konkrét követelése az volt, hogy a lengyel bruttó hazai termék jelenlegi 4,5 százalékáról a kormány, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban, emelje 6,8 százalékra az egészségügyre fordítandó összeget. A kormány a nyáron úgy nyilatkozott: ez 2025-re valósulhat meg, ami hatalmas felháborodást keltett a lengyel egészségügyben.

A felvonulás végeztével felszólalt az egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill, aki a korábbi, liberális kormányokat tette felelőssé az egészségügy problémáiért, s azt ígérte, hogy a kormányzat minden évben növelni fogja az egészségügyi kiadásokat. A miniszter ezt követően anélkül távozott, hogy válaszolt volna az elégedetlen egészségügyi dolgozók kérdéseire, mire a tiltakozók pfujolni kezdett.

orvos, ápoló, tiltakozás, Varsó

2016-09-26 14:31:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop