Hirdetés

ReSzaSz: valós, a teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelés szükséges az egészségügyben

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy kezelje az egészségügyet nemzeti ügyként, és 2016-ban folytassa a valós, teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelést, mert e nélkül a jelenleg is érzékelhető egészségügyi krízis tovább mélyül.

egészségügy, bérek, Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, ReSzaSz, egészségpolitika |

MTI Hírek13

A ReSzaSz az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, bár méltányolják, hogy a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett, fontosnak tartják tisztázni, hogy a jelen kormány megválasztása óta az egészségügyben alapbéremelés nem történt, az utolsó ezt célzó intézkedések 2013-ban léptek életbe.

Úgy vélik, a kormányzat által béremelési programként kommunikált ösztöndíjrendszerek, ahogyan a megnevezésük is sugallja, nem számítanak valós béremelésnek. Ezek az ösztöndíjak csak az orvosok egy szűk rétege számára érhetők el, pályázati úton, ötéves intervallumokra. Megpályázásuk szigorú feltételekhez kötött, nem képezik az alapbér részét, nem számítanak bele sem az ügyeleti díjakba, sem a nyugdíjalapba. Folyósításuk akadozik, így még a jogosultak sem számíthatnak havi szinten erre a juttatásra. Mivel csupán korlátozott körben, korlátozott időre érhetők el, tovább növelik az ágazaton belüli bérfeszültséget, valós életpályát nem jelentenek - írták.

A nemrég megalakult szakszervezet szerint az alapellátásnak juttatott többletforrások egyáltalán nem változtattak azon a jövőképen, miszerint kilenc év múlva több mint négymillió magyar embernek nem lesz a betegbiztonságot garantáló háziorvosi ellátása, továbbá a szakdolgozók és technikai dolgozók bére is megalázóan alacsony, az ő "életpályájuk" ugyanannyira tisztázatlan, mint a szakorvosoké.

"Összességében tehát kijelenthető, hogy béreink régiós átlaghoz történő felzárkóztatása 2013-ban megrekedt, azóta alapbéremelés nem történt, 2016-ban eddig csupán 357 friss szakorvos részesült plusz ösztöndíj-támogatásban, ami nem összevethető az egészségügyi dolgozók teljes rétegével" - fogalmazott közleményében a ReSzaSz.

Arra kérik a kormányt, hogy idén folytassa a valós, teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelést, amelynek első lépéseként a szakorvosi nettó minimálbér még ebben az évben érje el a kormány által korábban kommunikált 270 ezer forintot, illetve a szakdolgozók és technikai dolgozók bére 50 százalékkal emelkedjen.

Az átfogó bérrendezés elmaradása esetén a betegbiztonság és a munkabéke nem garantálható, és az ebből fakadó következmények nem az egészségügyben dolgozókat terhelik - olvasható a ReSzaSz közleményében.

egészségügy, bérek, Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, ReSzaSz, egészségpolitika

2016-02-08 15:18:56

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop