Hirdetés

Rétvári: a kormány számára kiemelt felelősség a szenvedélybetegségek komplex kezelése

A kormány számára kiemelt felelősség a szenvedélybetegek komplex kezelése, ezért a prevenció, a büntetőjog és a rehabilitáció területén is fontos döntések születtek az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken az Emberbarát Alapítvány budapesti szakmai konferenciáján.

szociálpolitika, rehabilitáció, szenvedélybetegség |

MTI Hírek13 | MTI

Rétvári Bence közölte, a kormány duplájára emelte a gyermek- és ifjúsági rehabilitációs ellátás finanszírozását, továbbá idén májustól többletkapacitások befogadásáról döntött.

Az idei évre több mint 32 millió, jövőre 65,5 millió forint célzott támogatást kapnak a 10-16 évesek rehabilitációjával foglalkozó szervezetek.

Így támogatáshoz jutott Ráckeresztúron a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójánál harminc ágy, a szatymazi intézetben tíz ágy, míg a kőbányai Emberbarát Alapítvány további tíz ágya kapott OEP-finanszírozást - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, ezekkel együtt országosan ötven ágy "befogadása" történt meg, továbbá a rehabilitációs ellátáson belül a szociális finanszírozásra további 42 millió forint fordítható.

Az új irányok és módszerek a szenvedélybetegség komplex kezelésében című konferencián Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a 2020-ig szóló nemzeti drogellenes stratégia nemcsak azokkal foglalkozik, akik már érintettek, hanem azokkal is, akik nem szerhasználók és az egyértelmű cél, hogy ne is legyenek drogfüggők.

Az államtitkár jelezte, hogy a megelőzés mellett nagy hangsúlyt kapott a büntetőjogi fellépés is, szigorodtak a kábítószerrel összefüggő cselekmények büntetési tételei, valamint - egy jogszabályi módosítás révén - gyorsabban "frissül" a dizájnerdrogok és a pszichoaktív szerek tiltólistája. Hozzátette, ezen a listán jelenleg 49 tiltott anyag szerepel.

Elmondta, továbbra is a marihuána a legelterjedtebb drog a fiatalok körében. Kiemelte, a középiskolások drogfogyasztása 2011 és 2015 között 30 százalékkal esett vissza, azonban e körben szignifikáns a különbség: a leginkább a szakiskolások, a legkevésbé a gimnáziumba járók érintettek.

Az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy a megelőzés, a rehabilitáció nem lehet sikeres az e területen önfeláldozó munkát végző pedagógusok, civil szervezetek, egyházak, egészségügyi szolgálatok és a családok munkája nélkül, csak ezek együttműködésével lehet eredményes a drogstratégia.

Ferencz Orsolya (Fidesz-KDNP), a józsefvárosi önkormányzat képviselője előadásában arról beszélt, hogy a kerület 2014 januárjában új alapokra helyezte a helyi kábítószerügyi egyeztető fórumot (KEF), és teljesen újragondolta a kábítószerek elleni harc stratégiáját. Jelezte, jó lenne, ha minden önkormányzat felállítaná a saját fórumát, jelenleg csak kilenc helyhatóság működtet ilyen grémiumot.

A józsefvárosi tűcsereprogramról szólva azt mondta, az nem nyújtott hatékony rehabilitációt és gyógyulást a szerhasználóknak, ezért 2014-ben megszüntette a kerület.

Ferencz Orsolya elmondta, a VIII. kerületben három pilléren nyugszik a KEF munkája, ezek a bűnmegelőzés, közbiztonság kérdése, a valódi prevenció - amelynek lényege, hogy soha ne is kerüljenek kapcsolatba a fiatalok a drogokkal -, továbbá az egészségügyi és szociális munkacsoport megalakítása.

Hangsúlyozta, Józsefváros vezetése - sokéves tapasztalat birtokában - arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felépülésközpontú, a már betegek számára a valódi rehabilitáció és a reszocializáció esélyét kínáló segítségnyújtás az elfogadható.

Ferencz Orsolya kiemelte, a kerületben nagy sikere van az életvezetési ismeretek és készségek című tantárgy bevezetésének, amelyet már óvodáskortól kezdve tanítanak pilot program keretében.

szociálpolitika, rehabilitáció, szenvedélybetegség

2016-05-27 15:45:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop