Hirdetés

Rétvári: sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését, ami az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

kórházi beszállító, egészségügy, egészségpolitika |

MTI Hírek13 | MTI

A parlamenti államtitkár rámutatott: míg a szocialista-liberális kormányzás időszakában, 2002 és 2010 között átlagosan évente 6,1 százalékkal nőttek az egészségügyi beszerzési árak, addig 2010 óta átlagosan mindössze évi 1,2 százalékkal, mely az infláció mértékét sem érte el.

Megjegyezte: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai egyértelműsítik, hogy 2014-ben és 2015-ben az árak egyértelmű csökkenést mutattak, amire 1987 óta nemigen volt példa.

Hozzátette: a számokból látszik, hogy az állami fenntartásba vétel, illetve a centralizáció meghozta eredményét a beszállítói árak letörése terén. Az állami szerepvállalás és fenntartás eredménye, hogy a beszállítók üzleti érdekeinél erősebben sikerült a közérdeket érvényesíteni. Ennek köszönhetően a beszállítók profitjával szemben a betegek érdeke érvényesülhetett jobban - rögzítette.

Kitért arra is, hogy 2011-től a betegek gyógyszerköltéseit csökkentette a vaklicites rendszer bevezetése, amely a kormány legfontosabb újítása a gyógyszerkasszában. Ennek eredménye, hogy a vaklicit bevezetését követő években összességében 11,7 milliárd forinttal csökkentek a gyógyszerárak, pénzt spórolva ezzel nemcsak a költségvetésnek, hanem a betegeknek is. További látványos eredmény, hogy az utóbbi két évben 760 gyógyszer ára csökkent - mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Szemben azzal, hogy míg a szocialista-liberális kormányzás alatt, 2002 és 2010 között 1700 milliárd forintról 1500 milliárd forint alá csökkentették az Egészségbiztosítási Alap összegét, addig ez a szám 2017-re eléri, sőt meghaladja a 2000 milliárd forintot, mely nagymértékben javítja a betegbiztonságot - tette hozzá Rétvári Bence.

kórházi beszállító, egészségügy, egészségpolitika

2016-09-26 16:58:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop