Hirdetés

Több mint ötmilliárd forintot fordítanak a kora gyermekkori intervencióra

A kora gyermekkori intervenció fejlesztése érdekében 5,7 milliárd forintos költségvetésű program indul - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagygyűlésén.

gyermekkori intervenció, egészségpolitika |

MTI Hírek13 | MTI

Novák Katalin elmondta, jelenleg a koraszülések aránya 8-9 százalék, a 2011-es adatok szerint mégis csupán 8 ezer hat éven aluli kisgyermek részesült korai fejlesztésben.

Az államtitkár hozzátette, bár nem lehet tökéletes párhuzamot vonni a két csoport között, a statisztikák szerint a sajátos nevelési igényű gyermekek aránya az első osztályba lépéskor évről évre növekszik, jelenleg 5 százalék.

Az érintettek annak ellenére nem kapják meg a hatékony ellátást, hogy a kora gyermekkori intervencióban részesülők 15 százaléka hároméves korára, 30 százaléka pedig ötéves korára "problémamentessé" válik - hangsúlyozta a politikus.

Novák Katalin közölte, 5,7 milliárd forintos program indul annak érdekében, hogy minél több érintett gyermek hozzájusson a megfelelő ellátáshoz. A korai felismerés érdekében egységes mérési értékelési rendszert dolgoznak ki, a szolgáltatások hozzáférésének javításával pedig csökkentik a regionális különbségeket.

A képzési programok, fejlesztések mellett azonban szemléletváltozásra is szükség van azért, hogy a családok felismerjék, foglalkozni kell ezzel a problémával, és ne érezzék megbélyegzettnek gyermeküket - tette hozzá.

A konferencián tartott előadásában Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a következő években is folytatódnak a gyermekegészségügyet érintő fejlesztések: 2,5 milliárd forintos program indul a meddőség megelőzéséért, 10 milliárd forint áll rendelkezésre a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásának fejlesztésére, 6 milliárd forintot fordítanak a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az addiktológia és a mentálhigiénés ellátórendszer feltételeinek javítására.

Elsősorban rendelőhelyiségek rekonstrukciója, gép- és műszerbeszerzés, az informatikai rendszerek korszerűsítése valósulhat meg az egészségügyi alapellátás infrastruktúrafejlesztésére szánt 22,272 milliárd forintos pályázati keretből - tudatta a helyettes államtitkár.

gyermekkori intervenció, egészségpolitika

2016-09-22 21:53:46

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop