Hirdetés

Zombor: néhány héten belül megkezdődhet a kórházi beszállítók kifizetése

A kórházak adósságának rendezésére átcsoportosított 60 milliárd forintnak köszönhetően néhány héten belül elindulhat a kórházi beszállítók kifizetése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

egészségügy, egészségpolitika, adósság, kórházi beszállítók |

MTI Hírek12

Zombor Gábor azt mondta: a központi tartalékból történt átcsoportosítás következtében el tudják kezdeni a konkrét tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal, illetve képviselőikkel. Néhány héten belül olyan állapotban kell lennie ennek a megállapodássorozatnak, hogy elinduljon a kifizetés - fogalmazott, hozzátéve: így már nagyon gyorsan pénzhez juthatnak a beszállítók, a kórházak pedig levegőhöz.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az összeg az Egészségbiztosítási Alapon kívülről származik, tehát hogy pluszforrásként érkezik.

Arra a kérdésre, hogy a rendezés következtében megszűnnek-e a kórházak adósságai, Zombor Gábor azt felelte: úgy gondolja, hogy tudnak olyan, ütemezésben, megállapodásban megfelelő konszolidációról dönteni, amely "a problémákat kezelni fogja, és közel teljes körűen rendezi ezt a kérdést".

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a pluszforrás az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére áll rendelkezésre. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a beszállítókkal közös tárgyalásokon egyezteti a velük szemben fennálló kórházi tartozásállományt.

A kormány minden kórháznak segíteni fog, szem előtt tartva a biztonságos betegellátást - írták, hozzátéve: az egészségügyi kormányzat szükségesnek tartja, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy megakadályozza a kórházak további adósságainak kialakulását.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg határozat arról, hogy a kormány 60 milliárd forintot csoportosított át a kórházak adósságának rendezésére a központi tartalékból. Az emberi erőforrások miniszterének az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján fel kell mérnie a kórházak adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, és az átcsoportosított pénzből rendeznie kell az adósságot. A szakminiszternek október 31-ig beszámolót is kell készítenie a kormánynak a kórházak konszolidációjának végrehajtásáról - áll a határozatban.

Április közepén az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség levélben kérte Orbán Viktor kormányfőt a korábban ígért 60 milliárd forintos kórházi adósságkonszolidáció mielőbbi végrehajtására. Összesítésük szerint az adósság a kamatokkal és egyéb költségekkel elérte a 90 milliárd forintot.

egészségügy, egészségpolitika, adósság, kórházi beszállítók

2015-04-21 13:37:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop