Miért élnek a férfiak rövidebb ideig, mint a nők?

Az amerikai orvos, Marianne J. Legato új könyvében (Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan) a biológiai, kulturális és egyéni okokról olvashatunk, ami megmagyarázza, hogy miért élnek a férfiak több mint fél évtizeddel rövidebb ideig, mint a nők.

élettartam, férfiak | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A szerzőnő szerint a férfiak rövidebb életkilátásainak egyik oka, hogy a férfiak törékenyebbek és sebezhetőbbek, mint a nők. És szemben a nőkkel, akik kiharcolták maguknak az egészséges élethez szükséges speciális jogokat, a férfiak nem követeltek egyenlő bánásmódot. „A férfiak ilyen szempontból nagyon el vannak hanyagolva” – fogalmaz az író.

A férfiak egészségi problémái nagyban a kulturális nevelésre vezethetők vissza. A szabályok már születés után nem sokkal nyilvánvalóak: tartsd benn a fájdalmadat, ne légy gyenge, embereld meg magad. A férfiak csak akkor keresnek orvosi segítséget, ha a párjuk erre kényszeríti, vagy ha a betegség már súlyos állapotban van. „A nők logikusan kérnek segítséget, és motiváltak az egészségük megőrzésében.”

Dr. Legato könyvében áttekinti azokat a speciális igényeket, amelyek megvalósításával meghosszabbíthatjuk a férfiak életét. „Nem szabad elfogadni, hogy a férfiak hat-nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Ha sikerült legyőzni a mellrákot és részben az AIDS-t is, akkor igazán megmenthetjük a férfiúinkat is.”

A szerző hat tényezőt sorol fel, ami már első lépésként is nagy jelentőségű lehet.

1. Beszélj őszintén az orvosoddal.

A nők ezt már korán megtanulják. Egyes panaszok – például az erekciós zavarok – súlyos állapotok, például cukorbetegség vagy szívbetegség első tünetei lehetnek. És minden kulturális szokás ellenére a férfiaknál is szükség van a mell vizsgálatára, ahogy a herék rendszeres önvizsgálata, és a prosztatavizsgálat is elengedhetetlen.

2. Ellenőrizd a tesztoszteron-szintedet.

A 30. életévtől kezdve évente kb. 1 %-kal csökken a tesztoszteronszint. Az alacsony hormonszint a vitalitás, az izomtömeg, a terhelhetőség, az emlékezet, a koncentráció és a libidó csökkenéséhez vezethet. Ez nem csak az életminőség rovására mehet, hanem depressziót, koszorúérbetegséget is provokálhat. Ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amivel helyreállítható a hormonszint.

Úgy tudjuk, hogy a normális hormonszint nem befolyásolja jelentősen az életminőséget, de a hirtelen hormonszint-esés jelentős hatású lehet. A cukorbeteg pácienseknél például nagyobb a tesztoszteronszint-csökkenés kockázata.

3. Immunrendszer.

A férfiak immunrendszere nem olyan erős, mint a nőké. Különösen a TBC-vel és a nemi betegségekkel szemben esendőbbek a férfiak. Alapvető a higiénikus szexuális élet gyakorlása, kezdve az óvszer használatával. Külföldi utazás esetén tájékozódni kell a kötelező oltásokról, és tízévente egyszer egy tetanuszoltás is időszerű.

A megfelelő táplálkozás és vitaminfogyasztás is fontos. Minden hiedelem ellenére a csontritkulás a férfiakat is tizedeli.

4. Ismerd fel és kezeltesd a depressziót.

A depresszió sokkal gyakoribb a férfiak között, mint azt bárki is gondolná, és a tünetek nem mindig nyilvánvalóak. Sokszor olyan tevékenységek utalnak a betegségre, amelyek szociálisan félig-meddig elfogadottak: alkoholfogyasztás, TV-nézés, a szexuális viselkedés változása. A depresszió fokozhatja a betegségek iránti fogékonyságot és a halandóságot is.

A mostani egészségügyi rendszerek nem teszik lehetővé, hogy az orvos megismerje a páciensek személyiségét és életvezetését. Nyíltan beszéld meg ezeket a kérdéseket orvosoddal, és légy nyitott a kezelésre is. Nem mindig a gyógyszer a megoldás, sokszor egy beszélgetés is sokat segít.

A férfiak máshogy fejezik ki érzelmeiket, mint a nők. A kulturális hatások miatt a férfiak nehezebben fogadják el a kezelést is. Ugyanakkor a kezeletlen esetek katasztrófával is végződhetnek, és bár a nők többször próbálnak öngyilkosságot elkövetni, a férfiaknak gyakrabban sikerül.

5. Tartsd a szemed a fiatalokon.

A serdülők nyughatatlan életstílusa fokozott veszélyt jelent sérülések és halál szempontjából. A nők jobb döntéshozók ilyen szempontból. „A férfi ilyen szempontból olyan, mint egy sportkocsi fék nélkül.” Idealista, intenzív, és sérthetetlennek képzeli magát.

6. Mérd fel a koszorúér-betegség kockázatát.

Ez a betegség életük derekán tizedeli a férfiakat. A genetikai hajlam tisztázása (Hány rokonod halt meg 60 éves kora előtt? Milyen a koleszterinszinted? Volt már légszomjad vagy eszméletvesztésed?) alapvető.

Ez is egy olyan terület, ahol a nők sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek: a női hormonok védelmet jelentenek. Férfiaknak már 30 év felett meg kell tenni a megfelelő lépéseket a keringési rendszerük állapotának megőrzéséért.

WebMD , kép: sxc.hu
| élettartam, férfiak
2010-06-21 15:34:51


Viharos szélre, hóra és hidegre is készülni kell az első decemberi hétvégén

Erős, több helyen viharos széllel kezdődik az első decemberi hétvége. Eleinte hózápor is várható, aztán száraz és napsütéses lesz az időjárás. A szél mérsékl...


Terhesség alatti influenza és az autizmus

A terhesség alatti influenza fertőzés nem növeli a magzat későbbi autizmusának kockázatát egy vizsgálat szerint, mely a JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati folyó...


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megmérték a világ legkövérebb emberét

Megmérték a világ legkövérebb emberének súlyát, mivel korábban csak megbecsülni tudták, hogy fél tonna körül lehet. A férfi pontos súlya 590 kilogramm - közölte s...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^