Hirdetés

Bőrgondok télen

A téli időjárás a hideg, illetve a nedves környezet miatt veszélyeztetheti, terhelheti bőrt.

hideg, fagydaganat, bőr, bőrgyógyászat, pernio |

InforMed Hírek30   InforMed | Kiss, Zs.

Kép: pixabay

Fagydaganat

A pernio, azaz a fagydaganat a kézen, lábon, orron, illetve a rosszabb keringésű bőrterületeken, mint a lábszár, térd, alakulhat ki livid-vörös, vizenyős duzzanat formájában, melyet kínzó viszketés, égés vagy fájdalom kísér. Időnként hólyagos gyulladással jár, de általában 1-2 hét alatt spontán is gyógyul. Mivel kiújulásra hajlamos, különösen a tél végi, tavasz eleji időjárás kedvez a kórkép ismétlődésének, az adott bőrterületen a nyirokkeringés is sérülhet, és emiatt a kötőszövet megkeményedhet.

Nagyon fontos, hogy nedves hidegben, akár fagypont feletti hőmérséklet esetén is kényelmes, meleg lábbelit, kesztyűt, vastag harisnyát, nadrágot viseljünk és ne a divat, hanem a praktikum vezesse öltözködésünket. Ez különösen vonatkozik azokra, akiknek keringési (szívbetegség, érszűkület, visszeresség, cukorbetegség stb.) vagy hematológiai problémáik vannak, mivel ezek fokozzák a hajlamot a fagydaganatra.

Fagyás

A fagyás lényege, hogy a megfagyott vízkristályok átszúrják a sejthártyát, és a mélységtől függően felületes gyulladás, hólyagosodás vagy szövetelhalás keletkezik. Az égéshez hasonlóan a fagyásnak is három fokozatát különböztetjük meg. Leggyakrabban fedetlen helyen, különösen a hidegben ittasan elalvókon fordul elő. Különleges formája a tartós nedves hideg hatására kialakuló úgynevezett "lövészárokláb".

A hideg, érzéketlen végtag felmelegítésekor vizenyő, pír és fájdalom lép fel. A fagyások kezelésében felületes esetekben elegendő a gyors felmelegítés, infra- vagy solluxlámpás kezelés, de mélyebb, hólyagos vagy elhalással járó folyamatok orvosi beavatkozást igényelnek.

A fagydaganatok kiújulásának megelőzésében a megfelelő öltözködés mellett segíthet a hideg-meleg váltófürdő (keringési, ill. érbetegségekben csak orvossal megbeszélve!) és fagykenőcs használata is.

A téli sítúrákhoz nemcsak a hideg levegő ellen kell védeni a bőrt, hanem az erős napsugárzástól is. A hideg, nedves levegő elsősorban a rosszabb vérkeringésű bőrterületeket veszélyezteti - többek között a lábat.

Hideg allergia

A hideg víz vagy levegő hatására arra hajlamos egyéneken csalánkiütés, vizenyő léphet fel, megduzzadhat az ajak és a garat nyálkahártyája is. Az ilyen betegek hideg fürdőben eszméletüket veszthetik a hirtelen kialakuló vérnyomásesés és sokk következtében.

Lényegében az alacsony hőmérséklet hatására fellépő allergiás, illetve intoleranciás folyamatról van szó, melyet gyakran megfigyeltek fertőző betegségek, oltások, terhesség után. Egy idő után magától is megszűnhet.

Nem így a ritka, családi, öröklődő változata, melyben már a hűvös levegő is lázat, csalánkiütést, fagydaganatot, ízületi fájdalmat okoz.

Ugyancsak ritka állapot, amikor a beteg vérsavójában olyan fehérje kering, mely hideg hatására kicsapódva az erek falában gyulladást provokál. Ez a bőrön bevérzések, szövetelhalás, sebek formájában mutatkozhat.

A felsorolt, hidegérzékenységgel járó esetekben hideg víz fogyasztása és hideg vízben fürdés, zuhanyozás egyaránt TILOS!

Napégés

Nem csak a hideg levegő okozhat kellemetlenségeket a téli időszakban, hanem a napsütés is. Sokan élvezik a téli sportok közül a síelés örömeit. A friss, tiszta levegő, a mozgás nagyon egészséges, de gyakran elfeledkezünk arról, hogy a magaslati helyeken a szikrázó, a hóról szóródó napsugarak komoly "égési sérüléseket" okozhatnak, és az alsó-felső ajkat szinte elborító herpeszes kiütéseket provokálhatnak.

A nap ultraibolya sugarainak hatásai ugyanúgy összeadódnak, mint a röntgen-, vagy más ionizáló sugarak által kiváltott reakciók, és mivel az UV-sugarak elsősorban a bőrt érik, az évek hosszú során át terhelik a bőrt.

Az akut napégések késői következményeként világos bőrűeken már 40-50 év felett megjelenhetnek az úgynevezett napfény-keratózisok az arcon, kézhátakon, alkarokon. Ezek a halványvörös, száraz-érdes tapintású, középen sárgás-pikkelyes képletek azért jelentősek, mert 25 százalékban helyi bőrdaganat fejlődhet ki az alapjukból.

Idejében kezelve a folyamat megállítható, illetve sebészileg eltávolítható, de a leghatékonyabb megoldás a megelőzés lenne. Ezért ajánlott, hogy a sílécek, síszemüveg, ruha stb. mellé magas, 20-25 fényvédő faktoros krémet is tegyünk a csomagba téli sítúráinkra.

hideg, fagydaganat, bőr, bőrgyógyászat, pernio

2024-01-24 18:12:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop