Hirdetés

Fogápolási 1x1 kismamáknak

Gyermeket vár? Legyen őszinte: mikor volt utoljára fogorvosnál? Nemrég? Vagy Ön is abba az 50 százalékba tartozik, aki a terhesség kilenc hónapja alatt kerüli a fogorvosi rendelőt? Pedig a fogápolás éppen ebben az időszakban nagyon fontos, hogy ne válhasson igazzá a régi mondás, miszerint: „Egy gyerek, egy fog..."

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):23-23   Celsus Kft. | Perger, A.

A szervezet hormonális változásai a fogínyre is hatnak: a terhesség idején lágyabb, néha még duzzadt is, és gyorsabban vérezni kezd.

FOG HÍJÁN...

Sok kismama éppen azzal az indokkal hanyagolja el a rendszeres és alapos fogmosást, hogy nem akarja még inkább ingerelni érzékeny fogínyét. Pedig csak akkor van némi igazságuk, ha erős rosszullét gyötri őket fogmosás közben, mert a fogkefe hányingert okoz. A hónapokig tartó hiányos foghigiénia azonban következményekkei jár: a fogakon lévő lerakódások a fogszuvasodást okozó baktériumok táptalaja, ezenkívül fogíny- és fogágygyulladást is okozhat. Aki nem kezelteti fogínybetegségeit, azt kockáztatja, hogy idővel elveszti fogait.

A várandósság idején azonban nemcsak a saját fogaink miatt ajánlatos nagyon komolyan venni a foghigiéniát, hanem gyermekünk miatt is. Vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy előrehaladott fogágygyulladás esetén a betegséget okozó baktériumok méreganyagai és anyagcseretermékei bekerülnek a vérkeringésbe, és gátolják a gyermek fejlődését, sőt növelhetik a koraszülés veszélyét!

VIGYÁZAT: FERTŐZ!

Tudományosan bizonyított, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok nyállal átadhatók a kisbabának, illetve a kisgyermeknek (például, ha lenyaljuk a cumit vagy a kanalat, amelyikkel etetjük a gyermeket, vagy ha szájon csókoljuk).

JÓ TANÁCS: saját és gyermekünk egészsége érdekében legjobb, ha háromhavonta elmegyünk fogorvoshoz, így időben felismerhetők a fogak és a fogíny elváltozásai, és még kis beavatkozással orvosolhatók. A fogorvos azonban csak a legszükségesebb kezeléseket fogja elvégezni. A fogproblémák elkerülése végett tanácsos már a terhesség előtt alaposan megvizsgáltatni a fogainkat!

FOGÁPOLÁSI TIPPEK

  • Minden étkezés után következetesen mossunk fogat, mégpedig körkörös mozdulatokkal a fogínytől a fogak irányába haladva! Legjobb a lágy vagy közepesen kemény fogkefe.
  • A kilenc hónap alatt egy-két alkalommal kérjünk tisztítást a fogorvosunktól, ő a nehezen elérhető részekről is letisztítja a lerakódásokat!
  • Hányás után ne mossunk azonnal fogat!
  • Inkább vízzel öblítsük ki a szánkat, a fogmosással pedig várjunk 20 percet!
  • A fogínygyulladás enyhítése érdekében gargarizáljunk kamilla-Teával vagy langyos, sós vízzel!
  • A fogmosások közötti időben rágjunk cukormentes rágógumit!
  • Legyünk mértéktartóak a savanyúságokkal és a csokoládéval! Utánuk kötelező az azonnali fogmosás!
  • Ügyeljünk rá, hogy étkezésünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen! Együnk legalább naponta egyszer zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket! Időnként fogyasszunk nyers zöldséget is, ételeinket pedig ne pároljuk egészen puhára, csak annyira, hogy rágnunk is kelljen!

NE FELEDJE! A hosszas és erőteljes rágás stabilabbá teszi a fogínyt, következményeképpen a gyulladás megszűnik.

EXTRA TIPP

ínygyulladás esetén öblögessünk zsálya-, kamilla-, körömvirágteával! Ecseteljük a fogínyt nem keserű grépfút-magcseppel vagy propoliszos oldattal!

P.A.

2005-10-31 21:06:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop