Hirdetés

Folyadékbevitel női szemmel

Felnőtt nőknek 2 liter, a férfiaknak pedig 2,5 liter folyadékot kellene naponta inni, amit italokból és 20-30%-ban szilárd táplálékból kellene fedezni. Nőknél néhány módosító tényezőt is figyelembe kell venni, mert a női test az élet során jelentős változásokon megy keresztül.

folyadékszükséglet, folyadékbevitel, nők |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándori, K.


Hormonális változások

A különböző női életciklusokban jelentősen módosul a tápanyag- és folyadékszükséglet, főleg terhesség alatt. Ilyenkor kb. napi 3 dl-rel, a szoptatás alatt pedig akár 1 literrel is megnő a kismamák folyadékigénye.

A havi ciklus idején is egy pohár folyadékkal megnövelni a napi folyadékbevitelt, mert ilyenkor a hormonális változások, a kissé megemelkedett testhőmérséklet és a nagyobb folyadék visszatartás indokolja.

A menopauza idején pedig sorra jönnek elő a problémák: a bőr rugalmasságának csökkenése, a ráncok, szemölcsök, pigment foltok megjelenése, az érzékszervek romlása. A kellő folyadékbevitel ezeknek az enyhítésében, ill. késleltetésében is segít.

Alakformálás és háztartási munka

Intenzív sportolásnál nem csak a folyadékot, hanem az izzadással elvesztett ásványi sókat is pótolni kell, így élvezetesebb és kevésbé megerőltető a mozgás. Egy-egy „izzasztó” háztartási munkánál, cipekedés, nagytakarítás, ablakpucolás, is figyelni kell a folyadék és elektrolitok pótlására. A nők számára a kalciumban, vasban, fehérjében és egyéb összetevőkben (pl. polifenolok) gazdag, kalóriában szegény italok fogyasztása különösen ajánlatos.

Fogyás

A fogyást nem lehet a folyadékbevitel csökkentésével elérni. Sőt ha nem viszünk be elegendő folyadékot, az víz visszatartáshoz és kiszáradáshoz vezethet, ami miatt fáradtnak, szórakozottnak vagy letörtnek is érezhetjük magunkat, illetve bizonyos betegségek, pl. a húgyúti fertőzések, vesekő kialakulásának kockázatát is megnöveli. Sőt az éhségérzeten is segít, ha megiszunk egy pohár italt.

Mindent a szép bőrért

A női „fegyvertár” nagyon fontos kelléke a szép és egészséges bőr, nem csak esztétikai szempontból, a bőr védelmi funkciót is ellát. A megfelelő mennyiségű folyadék kisimítja a bőrt, ne várjunk addig, amíg kiszárad a bőrünk. A menopauza idején a hormonális változások miatt még inkább oda kell erre figyelni.

Családi szokások

Általában a családok táplálkozási szokásait döntően az édesanyák alakítják ki, ők táplálják a szoptatás után is a kisgyerekeket, gyakran ők vásárolnak és legtöbbször ők határozzák meg azt is, hogy mikor, mi kerüljön az asztalra, befolyásolják a családi szokásokat.

De szülőként példát kell mutatni abban is, hogy a család megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, kellően változatosan. Fontos, hogy a pohár és a folyadék az asztalon legyen minden étkezésnél.

A gyerekeket gyakran kell kínálni, mert hajlamosabbak elfeledkezni az ivásról és ugyanígy az idősebbeket is, mert a korral csökkenő szomjúságérzet miatt gyakran nem isznak eleget.



folyadékszükséglet, folyadékbevitel, nők

2019-09-12 09:38:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop