Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?

tusolás, higiéne, antibakteriális, szappan, testszag | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

Az emberek általában azt hiszik, hogy a higiéne miatt tusolnak, vagy azért, hogy tisztábbak legyenek, de bakteriológiai szempontból nem erről van szó. Kimutatták ugyanis, hogy az antibakteriális szappanok és termékek, melyeket sokan használnak otthon, semmivel sem jobban csökkentik a fertőzések kockázatát, mint az egyszerű szappan. A fürdés megszünteti a testszagot, ha az ember büdös vagy az edzőteremben megizzadt, de a betegségek megelőzésére a rendszeres kézmosás elegendő.

A túl gyakori fürdés egészségi kockázattal jár. A száraz, repedezett bőr utat nyit a fertőzést okozó baktériumoknak, főleg ha a bőr amúgy is száraz és különösen idősebb korban, amikor a bőr vékonyabb és kevésbé hidratált. Főleg az antibakteriális szerek megfosztják a bőrt a természetes olajoktól, és elpusztítják a bőr saját baktériumflóráját, amely egyébként támogatja az immunrendszert.

Tehát milyen gyakran ajánlatos tusolni? Egészségügyi szempontból valószínűleg egyszer vagy kétszer hetente. A test jól olajozott szerkezet, a napi zuhanyozás nem szükséges. A környezet azonban nem biztos, hogy kedveli a természetes testszagunkat, és ez nem elhanyagolható tény: a testszag az egyik legfontosabb oka a kapcsolatok felbontásának.

Ettől függetlenül ajánlatos a ruhákat (mely ledörzsöli és összegyűjti a sok elhalt hámsejtet és faggyút) gyakran mosni.

A történelem során a fürdésről változtak az elképzelések. A régi rómaiak nagyon szerettek fürdeni, csodálatos közfürdőiket naponta látogatták. A régi egyiptomiak és a görögök is, bár ritkábban, de szerették a fürdőket. A római birodalom bukása miatt azonban elpusztult az infrastruktúra, mely lehetővé tette, hogy sokan hozzájussanak a friss vízhez.

A XIV. században aztán a Sorbonne szakemberei kijelentették, hogy a fürdés ártalmas, mert a meleg víz megnyitja a pórusokat és a bubópestist így könnyebb elkapni. A meleg víztől és a fürdéstől való félelem a következő 500 évig kitartott.

Most a rendszeres fürdés van divatban, és aki élvezi a napi zuhanyozást, tegye nyugodtan. A naponta tusolóknak azonban nem ajánlatos egész testüket beszappanozni, elegendő a hónaljat, a feneket és az ágyékot, mert ezeken a területeken keletkezik erős szagú váladék. A test többi részét nem kell szappanozni.

Akiknek száraz a hajuk és a fejbőrük, elegendő a hajmosás néhány hetente, de ha például korpás, hetente néhányszor elegendő.

| tusolás, higiéne, antibakteriális, szappan, testszag
2016-03-21 19:32:50


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^