Hirdetés

Aludjon jól a baba!

Néhány tanács a csecsemő alvási szokásainak kialakításához.

alvás, csecsemő, gyermek |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


Vegyük észre, ha álmos

Ha az újszülött a szemét dörzsöli, rángatózó mozdulatokat tesz, és ásít, az álmosság jele lehet. A fáradt babának nehezére eshet az elalvás, figyeljük hát ezeket a jeleket. Az idősebb csecsemők nyűgösek, bágyadtak vagy akár hiperaktívak is lehetnek, ha álmosak.

Ne ébresszük fel

Ha elalszik például az autó ülésében, ne ébresszük fel, úgy vigyük be, hadd fejezze be az alvást. Ahhoz, hogy a kiságyba áttegyük, nem kell megzavarni.

A csecsemő sokat alszik

A csecsemők napi 16 órát alszanak, csak etetéshez és tisztába tevéshez ébrednek fel. Idősebb korban már kevesebb alvás is elég nekik napközben, inkább éjszaka alszanak. Hathónapos korára a csecsemőnek át kell tudnia aludni az éjszakát, és napi 2-3-szor kicsit alszik még. Az egyéves gyerek napi 1-2-szer alszik, és éjjel körülbelül 11 óra hosszat.

Ne az autóban altassuk

Lehet, hogy csábítónak tűnik a gondolat, hogy intéznivalóink közben a kocsiban alszik a baba, de hosszú távon ez nem jó megoldás, ugyanis nem piheni ki magát rendesen.

Etetés után ne azonnal tegyük le aludni

Az természetes, hogy a csecsemő szopás után elalszik. Akár anyatejet kap, akár üvegből tápláljuk, a szoptatás nagyszerű kötődési élmény, de ne ez legyen az egyedüli módja annak, hogy el tudjon aludni. Iktassunk be egy kis éber szünetet az evés és az alvás közé, meséljünk neki, vagy cseréljünk közben pelenkát.

Húzzuk el az alvást és növeljük a köztük eltelt időket

Ha a baba idősebb hat hónapnál, és még mindig többször 20 perceket alszik nap közben, alakítsuk úgy, hogy hosszabb ideig aludjon. Próbáljuk ébren tartani, azaz teljen el hosszabb idő a két alvás között, és jobb lesz az éjszakai pihenés is.

Legyen rendszer az alvás terén is

Alakítsunk ki megfelelő alvási rutint, és lehetőleg tartsuk is be
- minden nap ugyanabban az időben aludjon
- kerüljük a késő délutáni alvást
- altassunk ne csak éjszaka, de nappal is a kiságyban, így az ágyat az alvással köti össze

Ne szaladjunk be hozzá

Ha a baba tüsszög, csuklik, nyöszörög, sóhajtozik vagy akár visít, az mind az elalvás természetes hangjaihoz tartozik. Ne szükséges riadtan beszaladni a szobájába. Még a sírás is jelentheti azt, hogy elaludni készül. Várjunk azzal, hogy megnézzük, nem fekszik-e valóban kényelmetlenül vagy netán éhes.

Ébren legyen még, amikor lefektetjük

Néhány hét elteltével a csecsemőnek nem kell aludnia, amikor letesszük, elég, ha csak álmos. Ez a rutin megtanítja a csecsemőt arra, hogy egyedül elaludjék, és az alvás ne attól függjön, hogy kézben tartjuk, ringatjuk vagy etetjük. Ezzel a módszerrel azt is elősegíthetjük, hogy magától el tudjon aludni, ha éjjel fölébred.

Ügyeljünk a biztonságra

Ha a csecsemő nem biztonságos helyen alszik el, tegyük át a kiságyba. Ne aludjon se a kanapén, se a felnőttek ágyában, se a földön. Mindig hanyatt fektessük le, hogy elkerüljük a hirtelen csecsemőhalál-szindrómát. Ne legyen az ágyban takaró, párna, plüssállat vagy egyéb puha tárgy. Ne tegyük le a babát aludni más csecsemőkkel vagy háziállatokkal együtt sem.

alvás, csecsemő, gyermek

2014-12-02 04:20:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop