Hirdetés

A szoptatás az anyának is hasznos

Nem csak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás.

szoptatás, anya szív- és érrendszeri betegsége, kockázat |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az amerikai kardiológiai társaság lapjában (Journal of the American Heart Association) tanulmány szerint, amelyet 300 ezer kínai nő bevonásával végeztek az Oxford Egyetem, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Egyetem kutatói.

Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek ritkábban léptek fel, mint azoknál, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig szoptattak, annál jobban csökkent a kockázat.

Korábbi tanulmányok a szoptatás rövid távú anyai előnyeire, a terhesség utáni koleszterin- és vércukorszint, valamint a vérnyomás csökkentésére világítottak rá, a hosszú távú előnyök nem voltak egyértelműek.

A kutatók 290 ezer, 30 és 79 év közötti nő adatait dolgozták fel. Az adatbázis részletes információkat tartalmazott az életmódról és a terhességekről, szülésekről is. A nyolcéves követési időszak alatt a korábban nem szívbeteg nők közül 16 671-nél alakult ki szívbetegség, 23 983-nál stroke, a szoptató nőknél 8 illetve 9 százalékkal ritkábban, mint a nem szoptatóknál.

A szoptatás előnyei az anyagcserének a terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze.

szoptatás, anya szív- és érrendszeri betegsége, kockázat

2017-06-27 13:27:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop