Hirdetés

Az e-cigarettával és a maratoni sorozatnézéssel összefüggő szavak kerültek be az oxfordi online szótárba

Az elektromos cigarettával, a maratoni hosszúságú sorozatnézéssel és a twitterezéssel összefüggő új kifejezésekkel gyarapodott a tekintélyes brit szótárkiadó, az Oxford University Press online szótára, az Oxford Dictionaries, hogy lépést tartson az új nyelvi trendekkel.

szótár, szókincs, kommunikáció |

MTI Hírek11

Az oldal szerkesztői mintegy 150 millió - az interneten, az újságokban és egyéb helyeken - használatban lévő angol szót követnek nyomon és elemeznek, hogy néhány havonta eldöntsék, melyek azok az új kifejezések, amelyek olyannyira elterjedtek a köznyelvben, hogy megérdemlik a szótári definíciót.

"Olyan kifejezésekről van szó, amelyek ma már elég gyakoriak ahhoz, hogy az ember nagy eséllyel beléjük fusson valahol és ilyenkor szükséges lehet, hogy utánanézzen a jelentésüknek" - mondta Katherine Martin, az Oxford Dictionaries szerkesztője.

Az újonnan bekerült szavak közt van a "vape", vagy "vaping", amely a speciális folyadék párologtatásán alapuló elektromos-cigarettázásra, vagy hasonló eszköz használatára utal. Az online szótár munkatársai szerint a "vape" és az "e-cig" kifejezések használatának gyakorisága nagyjából megtízszereződött az elmúlt két évben.

Az új szavak egy része - például a rövidítések - az emberek változó médiafogyasztási szokásait és az internet egyre növekvő jelenlétét tükrözi. A felhasználók mostantól a "listicle" - pontokba szedett, felsorolásszerű internetes cikk -, a "live-tweet" - egy eseménynek a Twitteren történő élő kommentálása -, és a "binge-watch" - amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban - kifejezésekre is rákereshetnek az online gyűjteményben.

Martin szerint az, hogy ezek a szavak bekerültek az internetes szótárba, nem jelenti, hogy az angol nyelv állandó részeivé válnak. Sokuk valószínűleg nem fog bekerülni a konzervatívabb Oxford English Dictionary húszkötetes nyomtatott értelmezőszótár szócikkei közé.

"Egy évtized múlva néhányukra már nem is fogunk emlékezni. Néhányuk talán a következő selfie lesz" - utalt Martin a 2013-as év legnépszerűbb új szócikkére, hozzátéve, hogy a szavak jövőjéről a nagyközönség fog dönteni.
szótár, szókincs, kommunikáció

2014-08-14 22:52:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop