Diétás recept nyárra
Hozzávalók: 15 dkg friss alma (lehet almakompót is), 1 evőkanál Rama margarint, 1 evőkanál cukor (plusz fél csomag vaníliás cukor, 1 mk. fahéj, 1 evőkanál liszt, 2 deciliter tej), ha kompótból készítem, akkor tej nem kell.
Elkészítése: az almát a héjától és a magházától megtisztítom és megmosom. (Hámozás előtt is!) Vékony szeletekre vágom, és a kis lángon felolvasztott vajra teszem. Lefedve megpárolom, utána rászórom a lisztet. A liszttel egy kicsit még párolom, fűszerezem és felengedem a tejjel vagy kompótlével. Nem szoktam sózni, de egy csipet só nem rontja el.
Készülhet rebarbarából vagy bármilyen más gyümölcsből, de a ribizlit, egrest feltétlenül passzírozzuk. Készülhet a mártás sajtból, sóskából, spenótból vagy más zöldségféléből is, de a zöldségféléket is passzírozzuk és picit sózzuk. Köménnyel (őrölt) fűszerezhetjük a mártásokat, mert a kömény segíti az emésztést, és semleges fűszer.
A recept alapján készült diétás étel általában epekőroham után 3-4 nappal már fogyaszthatók, epehólyag-gyulladás esetén pedig beépíthető az étrendünkbe.
2002-07-29 11:16:03