Hirdetés

Szilva ínyenceknek

Egyik leggyakoribb gyümölcsünk. Fája nem igényel különösebb gondozást. Igazi szezonja az augusztus-szeptember.

szilva, recept, sütemény |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(8):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, mely a szervezet salaktalanítását végzi. Az aszalt szilva is tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, illetve a vér koleszterinszintjét. Rostja nem kemény a beleknek, ezért serkenti a gyomor működését, a belek mozgását. A reggel, éhgyomorra elfogyasztott szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a székrekedés legjobb ellenszere.

Jegyezzük meg! Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott.

A konyhában többféleképpen használjuk: készülhet belőle lekvár, befőtt, aszalt szilva. A friss vagy mélyhűtött gyümölcsből finom desszertek is „komponálhatók”. íme, egy csokorra való!

Vaníliás-szilvás szendvics

Hozzávalók: 8 szelet fehér kenyér, 7 6 dkg vaj, 50 dkg szilva, 4 evőkanál barnacukor, 7 vaníliarúd, fél csokor friss menta, 50 dkg túró

A kenyérszeleteket megkenjük vajjal. A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk. 40 g vajat a cukorral addig melegítünk, míg folyékony nem lesz. Beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, a szilvát, és karamellizáljuk. A mentát apróra vágjuk - néhány levelet félreteszünk a díszítéshez -, és a túróhoz keverjük. A kenyereket megkenjük a mentás túróval, ráhelyezzük a szilvát, és a szendvicseket mentalevéllel díszítjük.

Vörösboros szilva

Hozzávalók: 1,5 kg szilva, 4 dl vörösbor, 2 dl gyümölcsecet, 75 dkg cukor, 7 fahéj, 80 ml rum

A szilvát kimagozzuk. A bort az ecettel, cukorral és a fahéjjal állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a szilvát, és még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve beleöntjük a rumot, és jól elkeverjük.

A szilvával megtoltunk két befőttesüveget, és jól lezárjuk. Sötét, hűvös helyen 1-2 napig állni hagyjuk.

Karamelles szilvakompót

Hozzávalók: 50 dkg szilva, 10 dkg cukor, 1/4 l cseresznyéié, 1 kávéskanál + 1 késhegynyi fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín

A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk. A cukrot edényben lassan felolvasztjuk, és világos színűre karamellizáljuk. Keverés közben hozzáöntjük a cseresznyelevet. Beletesszük az 1 kávéskanál fahéjat, vaníliás cukrot, és úgy öt percig főzzük. Ezután beletesszük a szilvát is, és 2-3 percig pároljuk. Egy szűrőkanállal kivesszük a gyümölcsöt, és félretesszük. Egy evőkanál vízzel simára keverjük az étkezési keményítőt, és a léhez adjuk. Az egészet 1 percig főzzük, visszatesszük bele a szilvát, és együtt kihűtjük.

A tejszínt a késhegynyi fahéjjal kemény habbá verjük. A karamelles szilvakompótot poharakba töltjük, tejszínhabbal és ostyával tálaljuk.

Szilvafelfújt

Hozzávalók: 75 dkg kimagozott szilva, 25 dkg barnacukor, 1,5 dl sovány tej, 25 dkg kétszersült, 3 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 7 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál mandulaforgács, fahéj, napraforgóolaj

Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és belerakunk egy réteg kétszersültet. Erre helyezünk egy réteg szilvát, megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal. Tovább folytatjuk a rétegezést, kétszersülttel fejezzük be.

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és az étkezési keményítőt. Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tojásmasszát ráöntjük a felfújtra, megszórjuk zsemlemorzsával és mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 40 percig sütjük.
Szilvalekváros kelt gombóc

Hozzávalók: 2 dl tej, 21 g élesztő, 50 dkg liszt, 5 evőkanál cukor, 15 dkg vaj, 1 tojás, fél kávéskanál só, 1 citrom reszelt héja, 8 ek. szilvalekvár, 50 g darált mák

1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot. Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 1 5 percig kelesztjük.

50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk. Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk.

A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük. Megkenjük 1 0 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal. Vaníliamártással tálaljuk.

Szilvás rétes

Hozzávalók: 25 dkg liszt, csipet só, 50 g vaj, 1,5 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj

A töltelékhez: 50 dkg szilva, 40 dkg túró, 75 g vaj, 30 g cukor, vaníliarúd, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 15 szem pisztácia, 3 tojás

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a vajjal és a vízzel összegyúrjuk, megdagasztjuk. Olajjal megkenjük, lefedve 30 percig kelesztjük. A megmosott szilvát kimagozzuk, húsát kockákra vágjuk.

25 dkg vajat a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Ezután belekeverjük a túrót, a pisztáciát és a citromhéjat is. A tésztát konyharuhán kinyújtjuk, és vékonyra kihúzzuk. A maradék vajat elosztjuk a tésztán, rákenjük a túrós masszát, elosztjuk rajta a szilvát, majd összetekerjük. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, megkenjük vajjal, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük.

Szilvatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg vaj, 40 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1,2 kg szilva, 3 dl cseresznyéié, 1 fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 60 g étkezési keményítő, 4 tojásfehérje, 2 evőkanál citromlé, 2-3 evőkanál vagdalt pisztácia, díszítéshez mentalevél

A lisztből, vajból, 50 g cukorból, vaníliás cukorból és a tojásból omlós tésztát készítünk. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a 2 dl cseresznyelevet 10 dkg cukorral és a fahéjjal összeforraljuk. Beletesszük a szilvát, és 2-3 percig pároljuk. A pudingport és az étkezési keményítőt 1 dl cseresznyelével simára keverjük, és a szilvához téve még 1 percig főzzük. A fahéjat kivesszük, a kompótot lehűtjük.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán kör alakúra - 32 cm átmérőjűre - kinyújtjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük a tésztával. Alját villával megszurkáljuk. Belesimítjuk a kompótot és forró sütőben - 1 75 fokon - úgy 45 percig sütjük.

A tojásfehérjéket a citromlével felverjük, beleszitáljuk a 25 dkg cukrot. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A tortát kivesszük a sütőből, a kompót tetejére kenjük a tojáshabot, és további 15 percre visszatesszük a sütőbe. A formában 1 órát hagyjuk hűlni, majd kivéve megszórjuk pisztáciával, és mentalevéllel díszítjük.

Jeni Zsuzsanna
szilva, recept, sütemény

2006-08-03 16:15:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop