Hirdetés

Burgonyából változatosan

Burgonya reggel, délben, este nem túlzás! A belőle készült ételek változatossá tehetik táplálkozásunkat!

recept, krumpli, burgonya |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):88-89   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

A burgonya nem hizlal, de telít. Eközben gondoskodik a szervezet értékes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel való ellátásáról.

Olasz burgonyasaláta - 272 kcal

Hozzávalók: 60 dkg kisebb, héjában főtt burgonya, só, 30 dkg koktélparadicsom, 40 g parmezán, 1 csokor bazsalikom, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, bors

A burgonyát még melegen meghámozzuk, a paradicsomokat félbevágjuk, a parmezánt vékony szeletekre vágjuk, a bazsalikom leveleit lecsipkedjük a száráról. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A reszelt citromhéjat 2 evőkanál citromlével, zúzott fokhagymával, olívaolajjal, cukorral, sóval és borssal elkeverjük. A burgonyát egészben a paradicsommal együtt a dresszinghez adjuk. Az egészet jól elkeverjük, és egy órát állni hagyjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük a parmezánt és a bazsalikomleveleket.

Burgonyasaláta gombás mártással - 340 kcal

Hozzávalók: 75 dkg kis szemű burgonya, 35 dkg rókagomba, 4 közepes nagyságú paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt lazac szeletelve, 2 evőkanál vaj, só, fehér bors, fél csokor bazsalikom, 4-5 evőkanál fehérborecet, 3-4 evőkanál olaj

A burgonyát alaposan megmossuk és 20 percig főzzük. A gombát megtisztítjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és a húsát kockákra vágjuk.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

A megfőtt burgonyát kihűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük. A lazacszeletekkel együtt egy tálra tesszük.

A felforrósított vajban megpároljuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a gombát, és 2-3 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve 5 percig állni hagyjuk.

A megmosott bazsalikom leveleit lecsipkedjük a száráról, és csíkokra vágjuk. A gombamártás levét leöntjük, elkeverjük az ecettel, majd sóval, borssal ízesítjük. Hozzákeverjük az olajat, és visszaöntjük a serpenyőbe.

A gombás mártást elosztjuk a lazacos burgonyán. Találás előtt megszórjuk bazsalikommal.

Burgonyás póréhagymaleves - 272 kcal

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 30 dkg póréhagyma, 20 g vaj, 7 dl zöldségleves, 25 dkg baromfivirsli, fél csokor majoránna, 1 dl krémes joghurt, só, bors, szerecsendió

A meghámozott, megmosott burgonyát nagy darabokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Felhevített vajban mindkettőt megpároljuk, majd felöntjük a zöldséglevessel és 15-20 percig lefedve, közepes hőmérsékleten főzzük. A virslit karikákra vágjuk.

A zöldségek negyedét kivesszük, a többit összeturmixoljuk. Visszatesszük a levesbe a kivett zöldségeket és a virslikarikákat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Megszórjuk majoránnával, és a sóval, borssal ízesített joghurttal tálaljuk.

Burgonyakrémleves - 332 kcal

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 l zöldségleves, 20 dkg rókagomba, petrezselyem, só, bors, 250 ml szójakrém, 3-4 kávéskanál reszelt torma, pirított zsemlekocka

A megtisztított, meghámozott burgonyát egyforma darabokra vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk, és felét 2 evőkanál forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldséglevest, lefedve felforraljuk, és 25 perc alatt kis hőmérsékleten megfőzzük.

Közben megtisztítjuk a gombát, a nagyobb darabokat félbevágjuk.

A petrezselymet felaprítjuk. 2 evőkanál olajon megpirítjuk a gombát, hozzáadjuk a maradék hagymakockát, és 2 percig tovább pirítjuk. Beletesszük a petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk.

A levest összeturmixoljuk, hozzáadjuk a szójakrémet, tormával, sóval, borssal ízesítjük. Pirított gombával és zsemlekockákkal tálaljuk.
Pirított burgonya gombával és paprikával - 298 kcal

Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 30 dkg gomba, 1 db piros húsú paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, fél kávéskanál pirospaprika, fél kávéskanál provence-i fűszerkeverék, só, bors, 1 csokor metélőhagyma

A meghámozott burgonyát egyenletes, vékony szeletekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított paprikát negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, majd vastag csíkokra vágjuk. A vöröshagymát félbevágjuk, majd felszeleteljük.

A burgonyát két adagban 2 evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk. Az olajból kivéve melegen tartjuk. Ezután üvegesre pároljuk a visszamaradt olajban a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a gombát, és megpirítjuk. Belekeverjük a burgonyát, majd pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor megszórjuk a felaprított metélőhagymával.

Ricottás-gombás töltött burgonya - 500 kcal

Hozzávalók: 4 nagyobb burgonya, 5 evőkanál olaj, só, 40 dkg ricotta, 4 kávéskanál reszelt citromhéj, 2-3 kávéskanál citromlé, bors, 1 csokor metélőhagyma, fél csokor turbolya, 10 db retek, fél csokor zsázsa, 40 dkg rókagomba, 5 fej újhagyma

Az alaposan megmosott burgonyát egy-egy kávéskanál olajjal megkenjük, megsózzuk és egy olajjal bekent tepsiben, előmelegített sütőben 75 percig sütjük, 180 fokon.

Közben elkeverjük a ricottát a reszelt citromhéjjal, citromlével, sóval és borssal. Hozzáadjuk a felaprított metélőhagymát, zsázsát és turbolyát, a kockákra vágott retket.

A gombát megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Két kávéskanál olajon a gombákat megpirítjuk, majd a karikákra vágott újhagymát hozzáadva még további 2 percig sütjük. Ezután sózzuk, borsozzuk.

A burgonyát egy villával hosszában félbevágjuk és kicsit benyomkodjuk. A fűszeres ricottát a burgonya tetejére halmozva tálaljuk.

Burgonyás-zöldséges ropogós - 393 kcal

Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkini, 4 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, só, bors, 2 tojás, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csokor metélőhagyma, 1 piros húsú paprika, 25 dkg túró, 3 evőkanál fehérborecet, 5 evőkanál tej, olaj a sütéshez

A meghámozott burgonyát, sárgarépát, megtisztított vöröshagymát és cukkinit lereszeljük. A hozzávalókat elkeverjük a liszttel, sütőporral, tojásokkal. Sóval, borssal, pirospaprikával
fűszerezzük.

A metélőhagymát apróra vágjuk, a kimagozott paprikát kockákra szeljük. A túrót elkeverjük az ecettel, sóval, borssal és a tejjel simára keverjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk. A burgonyás-zöldséges masszát kanalanként adagolva aranybarnára sütjük benne. A fűszeres túróval kínáljuk.

Burgonya-lasagne - 463 kcal

Hozzávalók: 6 nagy kelkáposztalevél, só, 1 kg burgonya, 6 szelet pulykasonka, 10 dkg reszelt sajt, 7 dl tejszín, 2 tojás

A megmosott kelkáposztaleveleket forrásban levő sós vízben 3-4 percig blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk. Felváltva lerakjuk a burgonyaszeleteket, a kelkáposztát és a pulykasonkát. A felső réteg burgonya legyen. A tejszínt elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, és a burgonyára öntjük. Végül megszórjuk a reszelt sajttal.

A burgonya-lasagne-t előmelegített sütőben 200°C-on 30-40 percig sütjük.

Jeni Zsuzsanna
recept, krumpli, burgonya

2007-01-19 23:32:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop