Hirdetés

A chilli meghosszabbítja az életet

Azok az emberek aki kedvelik a csípős- fűszeres ételeket, valószínűleg tovább élnek egy új tanulmány szerint, melyet a Harvard egyetem közegészségügyi tanszékének kutatói készítettek, és a British Medical Journal közölt,

chilli, kapszaicin, csípős étel, fűszeres étel |

InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.


„Amit tudunk a fűszeres ételek kedvező hatásáról, azt az állatkísérletekből és nagyon kis létszámú emberi vizsgálatokból szereztük”, mondta a tanulmány szerzője. Néhány korábbi tanulmány azt találta, hogy a fűszeres ételek és annak aktív komponense, a kapszaicin, mely a chiliben található - csökkentheti a gyulladást, javíthatja az anyagcserét, pozitív hatással lehet a bélbaktériumokra és a testsúlyra.

De nagyon kevés volt a humán bizonyíték, ezért a kutatók kb. fél millió felnőtt kérdőíves adatait vizsgálták át Kínában, egy 2004-2008 között zajló vizsgálatban. Minden résztvevő kérdőíven beszámolt egészségi állapotáról, alkoholfogyasztásáról, arról hogy fűszeres ételeket eszik-e, milyen formában fogyasztotta a chilit (frissen vagy szárítva, szószban vagy olajban) továbbá hús és zöldség fogyasztásáról.

A kutatók hét évig követték a résztvevőket. Összehasonlították a csípős ételeket általában nem fogyasztókat azokkal, akik egyszer vagy kétszer hetente ettek fűszeres ételt: utóbbiaknál10 %-kal csökkent a halálozás kockázata. Már nem volt ilyen nagy különbség a hetente három-hét alkalommal is fűszeres ételeket fogyasztók és a nem fogyasztók között, nálunk 14 %-kal csökkent a halálozás kockázata.

A chiliben dús fűszeres ételek egyes betegségeknél csökkentette a halálozás kockázatát pl. rák és iszkémiás szívbetegség, továbbá légzőszervi betegségek esetén. További elemzés alapján kiderült hogy a friss chilinek erősebb a védőhatása.

Még több kutatás szükséges ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítani lehessen a chili védőhatását, de úgy tűnik, hogy érdemes a fűszeres ételek fogyasztását kicsit emelni.

TIME

chilli, kapszaicin, csípős étel, fűszeres étel

2019-11-28 12:07:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop