Hirdetés

A méz jótékony hatásai

A méz a méhek által előállított édes folyadék, amelynek 70-80%-a cukor, amely főként fruktóz és glükóz formában van benne jelen. Ezen kívül ásványi anyagokat: vasat, kalciumot, foszfátot, nátrium-kloridot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, de víz és többféle B vitamin is szerepel az alkotóelemei között.

méz, vitamin, ásványi anyag |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Már az ókori népek is felhasználták a gyógyításban, mivel fertőtlenítő és antibakteriális hatással rendelkezik. A modern gyógyászatban sebfertőtlenítő hatása miatt kedvelik.

Egy kis történeti áttekintés a méz gyógyászati alkalmazásáról

Több mint 400 évvel ezelőtt az ajurvédikus gyógyászatban a mézet az anyagegyensúly felborulásának kezelésére használták. Az ókori Egyiptomban sebeket kezeltek vele. Az ókori görögök a hosszú élet titkát látták benne. Mohammed próféta és a Korán is dicsőítette gyógyító erejét.

Gyógyhatásának oka a kissé savas pH és az antioxidáns tartalom. A különböző mézek hatása függ attól is, hogy milyen virágból készültek, illetve mennyi a víztartalmuk.

Tudományos eredmények egyes betegségek kezelése kapcsán

A British Medical Journal (BMJ) folyóiratban indiai tudósok tették közzé, hogy a méznek reflux ellenes hatása van. Ugyanitt jelent meg az a cikk, amelyben a gyermekkori hasmenés kezelésére javasolják a méz fogyasztását, mivel képes lerövidíteni a hasmenés időtartamát, emellett a cukor és az elektrolitok pótlására is alkalmas.

Cukorbetegekben fellépő fekélyek kezelésében eredményes lehet a méz, ha az antibiotikus kezelés nem hoz javulást. Alkalmazása kevésbé költséges, és kevesebb mellékhatással is rendelkezik.

A manuka mézről igazolták korábban, hogy alkalmazása MRSA fertőzősekben is eredményes lehet.

A szezonális allergia tüneteinek kezelésére is kipróbálták, amely során kiderült, hogy a méz fogyasztása csökkenti a köhögés gyakoriságát. Szem allergiák esetében a placebonál hatékonyabbnak bizonyult, bár a betegek harmada panaszolta, hogy napi több mint egy kanál méz fogyasztása már megterhelő az édes íz miatt.

Egy amsterdami kutatócsoport által 2010-ben megjelentetett cikk írta le, hogy a mézben lévő defensin-1 nevű fehérje felelős az antibakteriális hatásért.

A manuka mézet a többi mézfajtából kiemelve dicsérik sebfertőtlenítő és antiszeptikus hatása miatt.
A legújabb kutatások már a sugárzás okozta bőrgyulladás megelőzésében is hatásosnak találták mellrákos betegek vizsgálata során.

Kapcsolódó rovatok:

Vitaminok, ásványi anyagok
Gyomorégés, reflux (GOR)
Gyermekbetegségek
Fertőző betegségek
Bőrbetegségek
Allergia

méz, vitamin, ásványi anyag

2022-07-25 11:21:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop