Antibiotikum és elhízás

Hízásra hajlamosabbak azok a gyerekek, akiknek szervezetében viszonylag nagy mennyiségben fedezték fel állatgyógyászatban használt antibiotikumok maradványait kínai kutatók.

hízás, állatgyógyászati antibiotikumok maradványai, túlsúly | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az antibiotikummal kezelt állatokból készült termékek fogyasztása szignifikánsan összefügg a gyermekek súlygyarapodásával. A megvizsgált 586 nyolc és tizenegy év közötti gyerek 80 százalékának vizeletmintájában 21 féle antibiotikumot mutattak ki.

Azon gyerekek hajlama az elhízásra, akiknek szervezetében magasabb koncentrációban mutatták ki ezeket, körülbelül két-háromszorosa volt, mint társaiké. A fiúk veszélyeztetettebbek, mint a lányok. A humán gyógyászatban használt antibiotikumok és a gyerekek túlsúlya között nem találtak kapcsolatot.

A kockázati tényezők a különböző állatgyógyászati szerek maradványaival szennyezett ivóvíz is. A Kínai Tudományos Akadémia egy tavalyi tanulmánya megállapította, hogy Kína középső és keleti országrészében a folyók többségében magas a gyógyszerszennyeződés.

Kínában főleg a szarvasmarha- és a baromfitenyésztés során túl sok antibiotikumot adnak az állatorvosok. A világ antibiotikum felhasználásának feléért Kína volt a felelős 2013-ban, ez nagyjából 162 ezer tonnának felelt meg. A gyógyszerek több mint felét állatok kapták.

| hízás, állatgyógyászati antibiotikumok maradványai, túlsúly
2016-02-29 14:05:34


Meglepően egészségtelenül táplálkoznak az ausztrálok

Egy átlagos ausztrál étrend "elégtelen" minősítést kapna, ha leosztályoznák - állítják a kutatók az Ausztráliában végzett eddigi legnagyobb étrendvizsgáló felmé...


A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás

A világnépesség felének egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend - figyelmeztet egy táplálkozási és mezőgazdasági szakértőket tömörítő független...


Aludjon eleget és nem lesz kövér a gyerek

Az alvás fontos szerepet játszik az étvágy és a testsúly szabályozásában is. Az alvás és a testsúly közötti kapcsolat azért került a figyelem középpontjába, mert...


A sóra is kiterjesztették az orosz élelmiszerembargót

November 1-től a sóra is kiterjeszti az orosz kormány az élelmiszerembargót, amelyet azon országokkal szemben hirdetett meg, amelyek az ukrajnai beavatkozása miatt szankció...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^