Hirdetés
Szennyezett zöldségek A legbiztosabb a főzés
Az élelmiszerek biztonsága miatti aggodalom akkor lángolt fel, amikor hárman meghaltak és százak betegedtek meg Georgia, Pennsylvania, Tennessee és Észak-Karolina államban hepatitis A vírustól. Az általában nem halálos kimenetelű vírusfertőzést a Mexikóból importált zöldhagymával kapcsolják össze.
A teljes biztonságot csak a főzéssel lehet elérni. A lemosás azonban nagyon fontos, mert ez csökkenti az ártalmakat, mondja a betegségmegelőzéssel foglalkozó szakember.
Ha a zöldségféléket szennyezett talajon termelik, és piszkos vízzel öntözik, könnyen előfordul, hogy olyan patogéneket szívnak fel, mint a hepatitis vagy az E. coli. A hagyma esetében is ez lehetett a helyzet, ám ilyenkor a lemosás sem segít. Mégis azt ajánlják, hogy a bő, tiszta vízzel való lemosás legyen az első lépés a biztonság elérése érdekében, mert így a felületen megtapadó legtöbb szennyeződést el lehet távolítani.
Egyes becslések szerint a szennyezett vagy fertőzött élelmiszerek évente mintegy 76 millió megbetegedést és 5 ezer halálesetet okoznak ez Egyesült Államokban. A fogyasztók elsősorban a húsok és a hal miatt aggódnak, nem kevesebb probléma lehet azonban a gyümölccsel és a zöldséggel is.
Gondot okoz az is, hogy mire egy-egy teszt eredménye elkészül, az importélelmiszer gyakran már ott van a fogyasztók asztalán.
A fertőtlenítőben való lemosás újabb veszélyeket rejthet magában, az FDA is elsősorban a hideg vizes lemosást ajánlja. Minden zöldségfélénél más és más az eljárás, míg egy csomó zöldhagymát elég, ha lemosunk, két kiló brokkolit jobb először egy tálban áztatni pár percig, s csak utána leöblíteni.
A veszélyek ellenére a zöldségfélék fogyasztásának előnyei messze meghaladják a kockázatot, teszik hozzá a szakemberek.
Seattle Tmes
2005-05-15 18:54:35