Frissítő koktélok...zöldség- és gyümölcslevekből

Sokszor hallhatunk lékúrákról, léböjtökről, de hogy milyen alapanyagokból készült levek kellenek hozzá, azt kevesen tudják. Ezek a nyáron üdítő, télen tápláló levek nem csak böjtölésre jók, és nem csupán fogyó- és tisztítókúrák alapanyagai lehetnek. Kiemelkedő szerephez jutnak az alternatív gyógyászatban és az egészséges táplálkozás mindennapi kiegészítésére is használhatjuk őket, különböző betegségek megelőzésében is.

gyümölcslé | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):63-64   Celsus Kft. | Kreill, V.
A zöldség- és gyümölcslevek a szervezet számára könnyen hozzáférhető, természetes vitamin- és ásványianyag-források, amelyeket kellemes ízűk és zamatuk miatt könnyen megszerethetünk. Az egészséges bio zöldség- és gyümölcslevek szakértője már Magyarországra is elérkezett, például Dr. Steinberger leveit egyre többen kedvelik, s kezd fellendülni a hazai biolevek előállítása is.

A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek más-más a fő hatóanyaga, más vitaminokat, provitaminokat, nyomelemeket tartalmaznak. A különböző levek ízben is nagy változatosságok mutatnak. Aki nem tud frissen préselni, sokféle bio zöldség- és gyümölcsléből választhat. A levek között találhatunk egykomponensű, tiszta, vitaminokkal dúsított gyümölcsleveket és többféle összetevőből álló keverékeket is. A búzafűlevet markáns íze miatt önmagában kevesen fogyasztják, ám megfelelő ízesítéssel igazán ízletessé tehető. A zöldbúzafűkoktél a színben és ízben is harmonizáló zöldteával vegyítve készül, így a búzafű minden értéke megmarad, a zöldteától pedig kellemesen finom ízű és frissítő hatású lesz.

A zöldség- és gyümölcslevek igen sokrétűek, akár mártások alapjaként, sőt levesnek elkészítve is jól használhatók. Az alábbi recepteket biolevek felhasználásával állítottam össze.

Sárgarépalé - napozás előtt

A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. A déli órákban éri el a káros ultraibolya sugárzás a maximumát, de az erőteljes, intenzív napsütés nem csak ekkor káros. Még egy viszonylag kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő napozás. Igazi védelmet önmagukban már a sokfaktoros napkrémek sem jelentenek - habár használatuk napozáshoz elengedhetetlen, bőrünk védelmét belsőleg is támogatnunk kell. Ehhez javasolt a frissen préselt vagy bio sárgarépalé, amely a kiemelkedően magas béta-karotintartalma miatt felkészíti és óvja bőrünket a káros sugárzástól. Ráadásul lebarnult bőrünk színe sokkal tartósabbá válik. Nyaralás, napozás előtt egy-két héttel napi 2 dl fogyasztását ajánlom. Cukorbetegek is ihatják!

Vitamindús wellness-ital reggelihez

Ébredés után, amikor a gyomrunk még teljesen üres, nem mindegy, hogy mit eszünk-iszunk először, hiszen annak felszívódása kezdődik meg leghamarabb. Ha frissek és üdék szeretnénk maradni egész nap, együnk müzlit vitamindús gyümölcsitallal. Facsarjuk ki 2 sárgarépa, 1 barack, 1 maroknyi meggy levét, és öntsük rá a müzlire. Ha nincs időnk, használhatjuk az ACE wellness-italt is, hiszen 2 dl lé vitamintartalma felnőtt ember számára egész napra elegendő.

A müzlihez szórjunk egy tálba pelyhesített búzát, tökmagot és egy felkockázott savanykás almát, majd locsoljuk meg a wellness-itallal. Üdítő reggelink frissessége egész napra elkísér.

Mitől bio?

A Steinberger levek nagy része biológiai termesztésű zöldségekből, illetve gyümölcsökből készül. A termesztés során műtrágya, növényvédő szer, mesterségesen előállított rovar- és gombaölő szerek használata tilos. A termesztés összes fázisa szigorú ellenőrzés alatt áll, a talajt, a növényt, a termés mennyiségét, annak raktározási körülményeit, sőt még a szállítóedények tisztaságát is állandó ellenőrzés alatt tartják. A zöldségek, gyümölcsök feldolgozását a betakarítást követően a legrövidebb időn belül elkezdik. Az elkészült levek tartósítószert egyáltalán nem tartalmaznak, tartósításukat a melegen való palackozással biztosítják. Ilyenkor a rövid felmelegítés hatására a káros mikroorganizmusok elpusztulnak, és a palackozást követő hűtés után az üvegben légüres teret hoznak létre, így tartósítják a leveket, nem pedig vegyszerrel!

Üdítő nyári leves

A zöldségekkel készül tejszínes, fűszeres paradicsomleves sokak kedvence nyáron. Ám a szabadság idején nincs mindig kedvünk főzőcskézni. Ekkor jól jöhet a Steinberger zöldséglé. Ha egy receptben a hozzávalóknál azt látjuk, hogy zöldséglé, akkor nyugodtan használhatjuk ezt az ásványokban és vitaminokban igen gazdag levet. Amennyiben íze túl intenzív, hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban. A zöldséglé jódozott sóval készül, amely az egészséges pajzsmirigyműködéshez elengedhetetlen.

Hozzávalók a leveshez: 15 dkg trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt, 4 dl Steinberger zöldséglé,4 dl víz, egy tojássárgája, 1 dl tejszín, 1-2 gerezd fokhagyma, szerecsendió

Elkészítése: a zöldséglevet hígítsuk fel a vízzel és melegítsük fel. Fűszerezzük finomra vágott fokhagymával, reszelt szerecsendióval, majd szórjuk bele a reszelt sajtot. Mikor a sajt elolvadt, a tojássárgájával elkevert tejszínt is adjuk a leveshez hőkiegyenlítéssel. Tegyük vissza a tűzre, és melegítsük át, de ne forraljuk fel. Tálaláskor friss csírát szórjunk bele levesbetétnek.

Saláta bio savanyúkáposzta-lével

A bioleveket salátaöntetek készítéséhez is használhatjuk. A következő receptben használt savanyúkáposzta-lé emésztést segítő és közérzetjavító hatása kiemelkedő.

Hozzávalók: egy kígyóuborka, magozott olívabogyó, 10 dkg mozzarella sajt, egy kanál kefir, két kanál savanyúkáposzta-lé, 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése: az uborkát felkarikázzuk, a sajtot levéből kiszedve kockára vágjuk. A kefirhez adjuk hozzá a savanyúkáposzta-levet, és keverjük simára, majd az összes hozzávalókat keverjük össze. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg. A dresszinget más saláták elkészítéséhez is ajánljuk.

Aszalt szilvás sárgadinnye piros szőlőlével

Hozzávalók: egy nagy érett sárgadinnye, szőlőlé, natúr joghurt, aszaltszilvalé, mandulaforgács

Elkészítése: a sárgadinnye húsát kockázzuk fel, majd locsoljuk meg jó alaposan pirosszőlőlével, és tegyük hűtőbe két órára. A natúr joghurtba tegyünk egy kanál aszaltszilvalevet, és kanalazzuk a szőlőlében érlelt dinnyére. Tálaláskor pirított mandulaforgáccsal finoman szórjuk meg. Felejthetetlen gyümölcsorgia.

Immunerősítő fekete ribizlis almalé

Remek frissítő és immunerősítő ital, mely a nyári nátha és hasmenés ellen is véd.

Hozzávalók: 2 megtisztított, felvágott alma v. 2 dl almalé, 50 g fekete ribizli vagy ½ dl fekete ribizlilé, 0,5 dl víz, 2 kávéskanál citromlé és ízlés szerint méz

Elkészítése: tegyük az almát és a ribizlit (vagy a leveket) a vízzel együtt egy kisebb lábosba, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon melegítsük még 10 percig, majd szűrjük le a gyümölcsöt - ha abból készült. Tegyük bele a citromlevet és a mézet. Hűvösebb nyári estéken ihatjuk melegen, de le is hűthetjük, ha úgy jobban kívánjuk.

Kreil Vilmos

Gyümölcslé-kalauz

Céklalé: immunerősítő, daganatgátló hatóanyagokat tartalmaz, ezért jó daganatos és immungyenge betegeknek. Magas folsavtartalma miatt terhesség idején, savtermelést csökkentő hatása okán gyomorpanaszok esetén ajánlott fogyasztani.

Almalé: megnyugtatja a gyomor-, bélnyálkahártyát, mérsékeli a hasmenést és pektintartalmának köszönhetően emésztéstámogató, salaktalanító. Csökkenti a koleszterinszintet, és mérsékeli az érelmeszesedést.

Uborkalé: gyulladáscsökkentő, vízhajtó, hólyagfertőtlenítő, gátolja a vesekőképződést, serkenti a salaktalanítást, magas szteroltartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet.

Körtelé: mérsékeli az emésztőszervi gyulladást, tisztítja a béltraktusté vizelethajtó és csökkenti a húgysavszinteté részt vesz a csontritkulás megelőzésében.

Sárgabaracklé: székletrendező, sok sejtvédő antioxidánst tartalmaz, magas Mg-tartalmának köszönhetően javítja a stressztűrő képességet, feszültségoldó.

| gyümölcslé
2003-07-07 21:53:54


Ínyencségek kemény tojásból

A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásb...


Étrend kiegészítő a cukorbetegség megelőzésére

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását eger...


Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Ficsak és az Emmi

Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a kezdeményezést támogatja az Emberi Erőforrások Minisztérium...


Mit egyen a gyerek?

Valószínűleg egyszerűbb időskorban idegen nyelvet tanulni, mint egyéni étkezési szokásainkon változtatni, mert az nagyon korán alakult ki. Ezért fontos, hogy gyermekein...


Okos gyerekeknek

Ha azt akarja, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, kezdje az étrendnél! Bizonyos ételek serkentik az agy fejlődését, javítják az agyműködést és a memóriá...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^