Hirdetés

Életet menthet a teljes értékű gabona fogyasztása

Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei szerint, mely a BMC Medicine orvosi szaklapban jelent meg.

táplálkozás, hántolatlan gabonaféle, búza, zab |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légzőszervi betegségek és a cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye 17 százalékkal csökkent azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek.

Nyolc amerikai állam több mint 367 ezer lakosának táplálkozását és egészségi állapotát követték átlagosan 14 éven keresztül. A kutatók Kimutatták, hogy a hántolatlan, finomítatlan gabonaféle - többek közt a búza és a zab - kedvező, betegségeket megelőző hatása van, mert a magvak bővelkednek rostokban, ásványokban és antioxidánsokban.

A teljes értékű, azaz a maghéjjal, a korpával együtt, nagy mennyiségben fogyasztott gabonafélék 11 százalékkal csökkentették a légúti betegségek, 48 százalékkal a cukorbetegség és 15 százalékkal a rák okozta halálozás kockázatát, sőt gyulladásgátló hatásuk lehet, továbbá fokozhatják a csontok ásványi sűrűségét, csökkenthetik a vérnyomást, védik az egészséges bélflórát. A teljes kiőrlésű gabonában 25 százalékkal több a fehérje, mint a tisztított, finomított változatban.

táplálkozás, hántolatlan gabonaféle, búza, zab

2015-03-24 23:53:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop