Ínyencségek kemény tojásból

A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásból készült változatos ételek, bármikor gyorsan, egyszerűen elkészíthetők az alábbiak.

tojás, recept, táplálkozás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tojáskrém

Nyolc keményre főzött tojást vágjunk fel apró kockákra, adjunk hozzá 6 evőkanál zsírszegény majonézt, sót, borsot, mustárt, apróra vágott hagymát (hagymakrém is megfelel), 8-10 szem karikára vágott olajbogyót, két kanál kapribogyót, bőven összevágott petrezselyemzöldet, és lazán, óvatosan keverjük össze.
Pirítósra, vagy kenyérre halmozva nagyszerű vacsora.

Pácolt tojás

Igazi ínyencség a pácolt tojás. Keményre főzött és meghámozott – vagy, aki jobban szereti buggyantott – tojást tegyünk egy befőttes üvegbe, öntsünk rá vízzel hígított borecetet, adjunk hozzá borsot, sót, felkarikázott újhagymát, kockára vágott paprikát és egy kis olívaolajt. Hagyjunk 5-6 órán át, vagy akár egy éjszakára a hűtőben, hogy a tojás átvegye az ízeket.

Tojáspaprikás

Apróra vágott vöröshagymát fonnyasszunk meg olívaolajon, öntsünk hozzá egy kis vizet és pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá bőven édes pirospaprikát. Ebbe a mártásba helyezzük a negyedekre vágott kemény tojásokat, majd néhány kanál tejfölt. A legvégén egy kis mustárral tesszük pikánssá a paprikást.

Párolt rizs vagy galuska illik hozzá, laktató egytálétel.

Tojás fasírtban

A sokak által ismert Stefánia-vagdalt úgy készül, hogy a darálthúsból, tojásból, apróra vágott hagymából és zsemlemorzsából készült massza közepébe tojásokat nyomkodunk, úgy sütjük ki egyben.

Újabb változata, ha a kb. fél kiló darált húshoz 3 keményre főtt tojást felnegyedelünk, és a darálthús-keveréket 12 részre osztva lapocskákat készítünk, majd a közepükre helyezzük a negyed tojásokat és a szélüket felhajtva gombócokat formálunk belőlük. Ezeket aztán kisüthetjük olajban is, de még finomabb, ha bazsalikomos paradicsommártást készítünk és ebben fűzzük puhára a tojással töltött húsgombócokat.

Jó étvágyat!

| tojás, recept, táplálkozás
2016-03-26 11:53:20


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Tápláló, de nem hizlaló falatok

Éhség ellen sokan elrágcsálnak egy zellerszárat, de ez az egyébként egészséges megoldás gyakran a visszájára fordul, mert nem elegendő ahhoz, hogy valamivel később n...


Miért ajánlatos sok rostot fogyasztani?

A legtöbb embernek fogalmuk sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyaszt. Mégis sokaknál az adag duplájára lenne szükség.


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^