Ínyencségek kemény tojásból

A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásból készült változatos ételek, bármikor gyorsan, egyszerűen elkészíthetők az alábbiak.

tojás, recept, táplálkozás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tojáskrém

Nyolc keményre főzött tojást vágjunk fel apró kockákra, adjunk hozzá 6 evőkanál zsírszegény majonézt, sót, borsot, mustárt, apróra vágott hagymát (hagymakrém is megfelel), 8-10 szem karikára vágott olajbogyót, két kanál kapribogyót, bőven összevágott petrezselyemzöldet, és lazán, óvatosan keverjük össze.
Pirítósra, vagy kenyérre halmozva nagyszerű vacsora.

Pácolt tojás

Igazi ínyencség a pácolt tojás. Keményre főzött és meghámozott – vagy, aki jobban szereti buggyantott – tojást tegyünk egy befőttes üvegbe, öntsünk rá vízzel hígított borecetet, adjunk hozzá borsot, sót, felkarikázott újhagymát, kockára vágott paprikát és egy kis olívaolajt. Hagyjunk 5-6 órán át, vagy akár egy éjszakára a hűtőben, hogy a tojás átvegye az ízeket.

Tojáspaprikás

Apróra vágott vöröshagymát fonnyasszunk meg olívaolajon, öntsünk hozzá egy kis vizet és pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá bőven édes pirospaprikát. Ebbe a mártásba helyezzük a negyedekre vágott kemény tojásokat, majd néhány kanál tejfölt. A legvégén egy kis mustárral tesszük pikánssá a paprikást.

Párolt rizs vagy galuska illik hozzá, laktató egytálétel.

Tojás fasírtban

A sokak által ismert Stefánia-vagdalt úgy készül, hogy a darálthúsból, tojásból, apróra vágott hagymából és zsemlemorzsából készült massza közepébe tojásokat nyomkodunk, úgy sütjük ki egyben.

Újabb változata, ha a kb. fél kiló darált húshoz 3 keményre főtt tojást felnegyedelünk, és a darálthús-keveréket 12 részre osztva lapocskákat készítünk, majd a közepükre helyezzük a negyed tojásokat és a szélüket felhajtva gombócokat formálunk belőlük. Ezeket aztán kisüthetjük olajban is, de még finomabb, ha bazsalikomos paradicsommártást készítünk és ebben fűzzük puhára a tojással töltött húsgombócokat.

Jó étvágyat!

| tojás, recept, táplálkozás
2016-03-26 11:53:20


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Megint a vörös húsok…

A növényi eredetű fehérjék nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti, míg az állati fehérjék, különösen a vörös húsok fogyasztása növelheti a halálozás kocká...


A telített zsírok fokozzák a halálozást

A telített zsírok fogyasztása a halálozás kockázatának növekedésével függ össze egy nagy létszámú, hosszú távú kutatás szerint.


Tények és tévhitek a tojásról

A valaha kiátkozott tojást, úgy tűnik, visszafogadhatjuk kegyeinkbe. Örömhír ez a tojást kedvelők számára, akik eddig úgy tudták, ártanak egészségüknek, ha fogyasz...


A méz

Ki ne álmodna arról, hogy egyetlen kanállal közel 200-féle értékes, életfontosságú tápanyagot vegyen magához, és közben még élvezettel csettintsen is a nyelvével? ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^