Hirdetés

Változtak a gyerekek helyes étrendjének irányelvei Amerikában

A korábbiaknál jóval praktikusabb irányelveket fogalmazott meg a gyerekek helyes iskolai és otthoni étkeztetéséről az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága, amely legfrissebb ajánlásában elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fiataloknak - és a felnőtteknek is - mit kellene enniük, nem pedig arra, hogy mit nem.

egészség, táplálkozás, USA |

MTI Hírek12

"A szülőknek minden lehetőséget meg kellene ragadniuk arra, hogy apró, egyszerű változtatásokkal növeljék a gyerekeiknek kínált ételek és italok tápanyagértékét, az iskolában és azon kívül is" - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál Robert Murray-t, az irányelveket összefoglaló nyilatkozat egyik vezető szerzőjét, az Ohiói Állami Egyetem munkatársát.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága szerint az étrendet az öt ételcsoportból - gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és minőségi fehérjék - válogatva kell összeállítani, és a hét folyamán a lehető legváltozatosabban kell étkezni.

Az élelmiszereket azok legtermészetesebb, legkevésbé feldolgozott formájában kell fogyasztani. A szülők kis mennyiségű cukor, zsír és só felhasználásával tehetik vonzóbbá gyermekeik számára az egészséges, tápanyagban gazdag ételeket és italokat, fokozatosan növelve azok mennyiségét. (Jó példák erre az ízesített tejek, vagy a reggelire szánt, édesített, teljes értékű gabonák.) Az adagolásnál ügyelni kell arra, hogy a gyermek a korának megfelelő mennyiséget kapjon - olvasható a Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat hétfői számában.

A szervezet legutóbb 2004-ben adott ki irányelveket az iskolai étkeztetésre vonatkozóan. Idei nyilatkozatában összegezte az elmúlt évtized fejleményeit, egyebek közt, hogy az iskolákban változott az üdítőital-kínálat, és ma már egyéb módokon is korlátozzák a fiatalok hozzáférését a cukros innivalókhoz - olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.

A gyerekek által hozott ennivalók azonban továbbra is problémát jelentenek - mutatott rá Murray. A diákok cukorkát, édességet hozhatnak magukkal az iskolába ebéd utáni nassolnivalónak vagy a különböző vásárokra, osztálytermi rendezvényekre. A szervezet szerint ennek kiküszöböléséhez a szülők és a tanárok felvilágosítására, és a gyermekorvosok nagyobb mértékű bevonására van szükség.

Keith Ayoob, a New York-i Albert Einstein College of Medicine táplálkozási szakértője szerint az új irányelvek legnagyobb pozitívuma az, hogy egyetlen ételt sem tiltanak, hanem megadják az embereknek az ahhoz szükséges információkat, hogy jó irányba változtathassanak gyermekük és saját étrendjükön egyaránt.

egészség, táplálkozás, USA

2015-02-23 14:30:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop