Hirdetés
Unalmassá válhat a kalóriaszegény étel
Brit kutatók szerint minél tovább fogyaszt valaki kalóriaszegény ételt, annál kevésbé ízlik neki, és ez okozhatja a jojó effektust is. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kevés kalóriát tartalmazó ételeket hamarabb megszokja és megunja az ember.
A kutatók megállapították, hogy az első nap mindkét csoportnak egyformán ízlett az étel, de ez egyre csökkent a kalóriaszegény csoportban, átlagosan mintegy 30 százalékkal, míg a másik csoportban változatlan maradt.
A vizsgálat vezetője szerint az embereknek egyre kevésbé ízlik a kalóriaszegény, diétás étel, de táplálónak és elégségesnek tartják.
A kutató szerint nagyobb létszámú csoporttal és hosszabb időn át kellene megismételni a vizsgálatot, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. Hozzáteszi, hogy az eredmények csak a főétkezésre vonatkoztak, a nap közben fogyasztott nassolnivalók tekintetében még nem ismerik az emberek véleményét.
Arra is választ keresnek, hogy a megszokás lehet-e az oka az általánosan ismert ún. jojó effektusnak, amikor a fogyókúrázók egy idő után már nem képesek betartani az étrendjüket, és ismét meghíznak, majd újra belekezdenek a fogyókúrába.
Medline
2010-05-24 22:40:52