Hirdetés

A franciák karcsúságának titka

Hogy lehet az, kérdezték az amerikai tudósok, hogy a franciák vörösbort vedelnek, croissant-t zabálnak, és híresek a jó konyhájukról, mégis sokkal karcsúbbak, mint az amerikaiak. Az Egyesült Államokban ugyanis a lakosság 22 százaléka elhízott, s így szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából nagy kockázatnak van kitéve, míg Franciaországban mindössze 7 százalék a kövér.

elhízás, fogyókúra, diéta, vörösbor |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: About France

A válasz amilyen meglepő, olyan egyszerű: a franciák mindenből kevesebbet fogyasztanak. Mégpedig azért, mert kisebb adagokat esznek.

A franciák Gitanes-t szívnak, vajas brióst esznek reggelire, kacsát ebédelnek, és kolbászt meg zsíros libamájat vacsoráznak camembert-rel, hozzá bort isznak, és az egészet konyakkal öblítik le. Ráadásul délután erős kávékat isznak, és finom aprósüteményt esznek hozzá.

Sokféle magyarázatot találtak már a kutatók az évek során, hol a libazsírnak, hol a vörösbornak tulajdonították a titkot.
Most megoldódni látszik a rejtély, összehasonlították ugyanis az éttermi adagokat. Kiderült, hogy Párizsban az átlagos adag 277 gramm, míg ugyanez Philadelphiában 346 gramm, ami mintegy 25 százalékkal jelent többet.
A philadelphiai kínai éttermekben 72 százalékkal nagyobbak az adagok, mint a párizsiakban, az üdítők 52, a hotdog 63, míg a joghurt 62 százalékkal nagyobb.

Igaz tehát, hogy a francia konyha bővelkedik zsírokban, de az amerikaiak mégis több kalóriát fogyasztanak, ez okozza a lényeges súlykülönbséget a két ország lakói között.

elhízás, fogyókúra, diéta, vörösbor

2022-12-19 16:16:45

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop