A zsírszegény diéta előnyei

WASHINGTON D.C. USA. Egy hosszú távú kísérlet új eredményei arra utalnak, hogy a zsírszegény étrend lehet, hogy nem jár azonnali jó hatással a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

zsírszegény diéta, stroke, szívbetegség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K
Az eredmények forrása az US Women's Health Initiative Study, amelyben 48 835 postmenopausalis korban levő, 50-79 éves nő vett részt. A nők 40 százalékát arra ösztönözték, hogy fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, gabonaféléket, és zsírszegény ételeket. A többiek 60 százaléka szokásos étrendjét fogyasztotta.

A Howard University kutatócsoportja átlagosan nyolcéves követési idő után megállapította, hogy a zsírszegény programban levő nők általában 8 százalékkal kevesebb zsírt fogyasztottak, amiben 3 százalékkal kevesebb telített zsír van, valamint naponta plusz egy adag gyümölcsöt vagy zöldséget. A csoportban javult ugyan a koleszterin szint, csökkent a vérnyomás, főleg azoknál, akik kevesebb telített zsírt és több gyümölcsöt fogyasztottak, de a szívizominfarktus, stroke nem fordult elő lényegesen ritkábban.

A kutatók szerint később azonban még kedvezőbb eredmény várható , és rámutatnak arra, hogy nem elég az össz-zsír bevitelét csökkenteni, az elfogyasztott zsírok fajtája is fontos. Még jobban oda kell figyelni a diétára, és változtatni kell az életmódon is.

Az IHN magyar kiadása alapján- 2006 március
| zsírszegény diéta, stroke, szívbetegség
2006-03-22 12:22:46


Aludjon eleget és nem lesz kövér a gyerek

Az alvás fontos szerepet játszik az étvágy és a testsúly szabályozásában is. Az alvás és a testsúly közötti kapcsolat azért került a figyelem középpontjába, mert...


Az elhízottak agya öregebb

Az emberi agy az életkor előrehaladtával öregszik. A kutatók egyre inkább felismerik, hogy az elhízás hatással lehet az agy öregedésére, de ezt eddig tudományos vizsg...


Fogyás - tévhitek

A testsúllyal, fogyással és az egészséggel kapcsolatban egy sor tévhit létezik, ezek eloszlatására ajánljuk az alábbiakat figyelmükbe.


Korábban halnak meg

A túlsúlyosak egy, a mérsékelten elhízottak három évvel korábban meghalhatnak, írják kutatók a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatban. Az idő előtti hal...


Adót vet ki az üdítőitalokra Philadelphia az elhízás elleni harc jegyében

Adót vet ki az üdítőitalokra Philadelphia az elhízás elleni harc jegyében, fittyet hányva az üdítőipar heves tiltakozására.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^