Hirdetés

Még egyszer a diétákról

Mindenki, aki valamelyik diétát követ, meg van róla győződve, hogy az övé az egyedül üdvözítő út. Az egyik ember a szénhidrátokban szegény diétákra esküszik, például az Atkins-diétára, a másik szerint a zsírokat kell kerülni. Az emberek ragaszkodnak a diétájukhoz.

|

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A fogyókúra-szakértők új hírekkel szolgálnak a habozó diétázóknak: az Önnek megfelelő fogyókúra az, amelyik működik. És addig lehet folytatni, ameddig az táplálkozástudományilag indokolt.

A legtöbb diéta segít a fogyásban, de a népszerű diétáknak egyaránt vannak előnyei és hátrányai aszerint, hogy miképpen hatnak. Ha ezeket az érveket és ellenérveket ismeri valaki, akkor eldöntheti, melyik diéta a legjobb számára.

A szénhidrátszegény étrend működésének alapelve az, hogy az ember egyúttal a bevitt kalóriát is csökkenti. De mivel kevés benne a szénhidrát, sok a fehérje és a zsír, az éhségérzet csökken, így könnyebb elviselni, mint a sok szénhidrátot tartalmazó étrendet.

A szénhidrátbevitel csökkentésével az inzulintermelés is csökken. Ez fontos lehet azok számára, akik elhízottak és a diabeteshez vezető metabolikus szindrómára hajlamosak. A szénhidrátszegény étrendek csökkentik az inzulinszintet, és növelik az inzulinérzékenységet.

Azonban a szénhidrátbevitel korlátozásának vannak hátulütői is. A diétát követők fáradékonyabbak lehetnek, mert hiányzik szervezetükből a szénhidrátban gazdag ételek – kenyér, tészta, alma vagy banán – nyújtotta gyorsan elégethető energiaforrás.

A zsírszegény étrendek viszont egyúttal korlátozzák a kalóriabevitelt is, ugyanis minden gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz, szemben a fehérjék vagy a szénhidrátok grammjának 4 kalóriájával. A zsírszegény és szénhidrátban gazdag étrend esetén viszont az ember éhesebb marad. A zsírszegény diétával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mert csökken a koleszterinszint. Két 2003 májusában megjelent tanulmány szerint azonban az Atkins-diéta, szemben azzal, mint várható lenne, nem növeli a koleszterinszintet.

Az egyik szakértő a túlsúlyos betegek számára a magas szénhidráttartalmú, illetve a magas zsír- és fehérjetartalmú étrend közötti megoldást ajánlja. Arra ösztönzi a fogyni vágyókat, hogy mindenképpen keressék fel orvosukat és lehetőleg dietetikust is, hogy az étrendet személyes szükségleteikhez lehessen igazítani.

Egy másik szakember azt javasolja a fogyni vágyóknak, hogy inkább a kalória-bevitelre összpontosítsanak, semmint a diéta típusára. Ha valaki csökkenti a kalória-bevitelt, az mindenképpen fogyással jár. Nagyon hasznos a fizikai aktivitás fokozása is. Hasznos az egyes adagok mennyiségének csökkentése is, étkezésenként 30 gramm szénhidrát, mely például két szelet kenyeret jelent. Nem szabad a szénhidrátokat kizárni az étrendből.

A legfontosabb a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, azaz teljesen meg kell változtatni evési szokásainkat, és ennek folyamatosnak kell lennie, különben visszajönnek a leadott kilók.

Forbes Magazine

2004-08-18 13:46:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop