Hirdetés

A fogyás és a párkapcsolat

A fogyás általában előnyös az egészség szempontjából, de ha csak a pár egyikének sikerül lefogynia, az nem mindig hat kedvezően a kapcsolatra.

fogyókúra, párkapcsolat |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Free Digital Photos
Az észak-karolinai és a texasi egyetem kutatói szerint az embereknek tudniuk kell, hogy a fogyás javíthat, de ronthat is egy kapcsolaton, valamint, hogy a kommunikáció fontos szerepet játszik az egészséges párkapcsolat fenntartásában.

A kutatók 21 pár (42 felnőtt) adatait vizsgálták meg. Minden párból az egyik kevesebb mint két év alatt 15 vagy annál több kilót fogyott, és kérdőívekre adott válaszokkal jellemezték a súlycsökkentés hatását kapcsolatukra.

Általánosságban megállapítható, hogy a fogyás után a párok kommunikációja javult. Aki fogyott, gyakrabban beszélt az egészséges viselkedésmintákról, és ösztönözte partnerét is ezekre. Ahol mindketten fogytak, közelebb kerültek egymáshoz a felek mind fizikailag, mind érzelemileg.

Előfordult viszont, ha az egyiknek nem sikerült a fogyókúra, akkor a másik, akinek sikerült, nem megfelelően ösztönözte párját, ami feszültséget okozott a kapcsolatban. A súlyát megtartó fél bizonytalannak, fenyegetettnek érezte magát, és néha szándékosan szabotálta is a másik törekvéseit.

A vizsgálat megállapítja, hogy az egyik partner életmódbeli változása egy sor pozitív és negatív módon hat a párkapcsolatra. Akkor kerültek egymáshoz közelebb a felek, amikor mindketten érdekeltek voltak a változtatásban, és támogatták egymást.

Kapcsolódó rovat:
Partnerkapcsolat, szex




fogyókúra, párkapcsolat

2022-06-24 08:47:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop