Hirdetés

Az elhízottak agya öregebb

Az emberi agy az életkor előrehaladtával öregszik. A kutatók egyre inkább felismerik, hogy az elhízás hatással lehet az agy öregedésére, de ezt eddig tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

túlsúly, elhízás, emberi agy |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A Cambridge-i kutatók azt vizsgálták, miként hat az elhízás az agy szerkezetére felnőttkorban, az elhízás összefüggésben van-e a korosodással járó agyi elváltozásokkal. Tanulmányukat a Neurobiology of Aging című tudományos folyóiratban közölték.

A kutatók 473 embert vizsgáltak, életkoruk 20-87 év volt, akiket két kategóriába: soványokra és túlsúlyosokra soroltak be. Megállapították, hogy az elhízottak agyában a fehérállomány, amely az idegpályákból áll, lényegesen csökken. A csökkenés a középkorúaknál kezdődik. Például egy 50 éves túlsúlyos embernek akkora a fehérállománya, mint egy 60 éves soványnak, ami azt jelenti, hogy az agyak korkülönbsége 10 év.

"Ahogy agyunk öregszik, természetesen zsugorodik, de nem világos, hogy a túlsúlyos emberek esetében a fehérállomány miért csökken nagyobb mértékben. Csak találgatni tudunk, vajon az elhízás okozhatja-e ezeket a változásokat, vagy pedig az elhízás az agyi elváltozások következménye" - mondta tanulmány vezető szerzője.

A fehérállomány nagyságának különbsége ellenére a kutatók nem találtak összefüggést az elhízás vagy a túlsúly és az egyén kognitív képességei között.

túlsúly, elhízás, emberi agy

2016-08-10 12:23:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop