Hirdetés

Fogyás - tévhitek

A testsúllyal, fogyással és az egészséggel kapcsolatban egy sor tévhit létezik, ezek eloszlatására ajánljuk az alábbiakat figyelmükbe.

elhízás, túlsúly, fogyás |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

A gyerekeknek fogyniuk kell, hogy ne legyenek kövérek

A gyerekeknek a növekedés során a testsúlyuk is nő, de vajon mennyi a normális, és mi az a mérték, ami már ártalmas Táplálkozástudományi szakemberek egy matematikai modell segítségével határozták meg, mi az egészséges súlygyarapodás, és melyek az elhízáshoz vezető pluszkilók.

Kiderült, hogy vannak gyerekek, akik a serdülőkorban kinőhetik a kövérséget, még akkor is, ha nem fogynak. Ennek az az oka, hogy az elhízást nem csak a testsúly határozza meg, hanem a magasság és a súly aránya (BMI). Ahogy a gyerek nő, szervezete a zsírt izommá alakítja. Ennek ellenére a kutatók szerint fontos, hogy már gyerekkorban megtanítsuk a helyes adagokat és a fizikai aktivitás fontosságát.

Nem lehet valaki kövér és mégis fitt

Az ember fizikai fittségi szintje és a testsúlya egyaránt fontos. Egy vizsgálat szerint az elhízott emberek nincsenek nagyobb kockázatnak kitéve szívbetegség vagy rák szempontjából, mint a normál súlyúak, de ez csak akkor igaz, ha metabolikusan éppen annyira fittek, mint a soványabbak.

A zsírszövetnek nem a mennyisége, hanem a milyensége számít, mert a lerakódott hasi zsírból káros anyagok szabadulnak fel, ezért ártalmasabb, mint a bőr alatti zsír.

Ehetek, amennyit csak akarok, ha közben edzek is

A testsúly csökkentésének legeredményesebb módja a kalória bevitel csökkentése. Az ideális természetesen a kalóriacsökkentés és a mozgás együttesen, de sokak számára könnyebb nem enni chipset, mint egy órát izzadva eltölteni a futópadon. Egy doboz üdítő 140 kalóriát tartalmaz, de elégetéséhez félórás mérsékelten intenzív séta szükséges.

Legjobban az alacsony intenzitású, kitartó mozgástól lehet fogyni

A szakemberek az utóbbi időben megpróbálják eloszlatni azt a tévhitet, hogy a kilók gyorsabban leolvadnak az alacsony intenzitású aerob gyakorlatoktól, mint az erősebb edzéstől. A legjobbnak a szakaszos edzést tartják, amikor rövid, de igen intenzív szakaszok tarkítják a mozgást.

A fehérje fogyasztása a legjobb módszer a teltségérzethez és a kalóriák kordában tartásához. A sovány fehérjével valóban jól lehet lakni, de még jobb a rost, mert kevesebb kalóriát tartalmaz. Fontos, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, valamint magvakat fogyasszunk.

elhízás, túlsúly, fogyás

2022-07-06 14:00:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop