Hirdetés

Óvatosan a diétával!

Igaz, hogy a túlsúly sok tekintetben káros az egészségre, de a fogyókúrának is megvannak a maga veszélyei.

diéta, fogyókúra |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


A felesleges kilók megterhelik az ízületeket, az immunrendszert és a vérkeringést egyaránt, a kövér emberek pedig egyébként is mindenféle betegségre hajlamosabbak, a szívrohamtól a stroke-ig. A legjobb az edzés és a diétás étrend együtt, de vigyázni kell arra, hogy ne essen át az ember a ló túlsó oldalára. A túl nagy fogyás ugyanúgy káros az egészségre.

A fogyókúra sajnos szenvedéllyé is válhat, anorexia vagy bulimia alakulhat ki. De hogyan mehet ez végbe?

A fogyókúra fokozatosan csökkenő kilókkal jár, azaz meglehetősen hamar és jól érzékelhető formában látszik a fáradozás jutalma. Lehetséges tehát folyamatosan ellenőrizni a haladást, ami által könnyű belekerülni a jutalom-motiváció-büszkeség körforgásába. Emiatt addiktívak például a számítógépes játékok. Különösen veszélyes lehet ez olyanokra nézve, akik úgy érzik, nem sok mindent tudnak irányítani az életükben.

Mindemellett a diétázásnál felmerül a kémiai addikció lehetősége is, mivel egy sor vegyi folyamat indulhat be. Az éhség megváltoztatja a szervezet kémiáját, például változik az éhséget szabályzó leptin mennyisége. Természetesen, ha valaki sovány, számos tekintetben pozitíven hat, mozgékonyabb lehet, és a vérnyomás is csökken. Addiktívak lehetnek az edzés, súlyemelés vagy futás közben termelődött hormonok is.

További szerepe van még a hamis testképnek, ilyenkor a beteg képtelen felismerni valódi méreteit, és akkor is folytatja a fogyókúrát, amikor már mindenki más látja, hogy sovány.

A különben is addikcióra hajlamos személyiségek számára tehát számos veszélyt rejt magában a fogyókúra, ezért mindenképpen ajánlatos szakemberrel megbeszélni az indokokat, az érzelmi stabilitást, valamint a fokozott ellenőrzést.

Health.com

diéta, fogyókúra

2013-10-17 04:21:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop