Hirdetés

Étkezési tévhitek

Annak, aki egészségesen szeretne étkezni, annak bizony nincs könnyű dolga: túlságosan sok, egymásnak ellentmondó tanáccsal, szabállyal, ígérettel találja szembe magát.

étkezés, tévhitek |

InforMed Hírek16:22-23   InforMed | Mercz, M.


Egyik helyen azt állítják, hogy néhány ártatlan édesség teljesen elerőtleníti a szervezetet, másutt azt szuggerálják, hogy a trópusi gyümölcs csodával határos módon leolvasztja a zsírpárnákat.

Hogyan ítélhetjük meg laikusként, hogy mindez igaz-e? A következőkben felsoroljuk az étkezéssel kapcsolatos 20 legelterjedtebb tévhitet, amelyek ismerete, ha csak kismértékben is, de megkönnyítheti a dolgunkat.

A cukor felemészti a vitaminokat

Ezt korábban még a szakemberek is elhitték. Ma már azonban tudjuk: bár szervezetünknek a szénhidrátok (ide tartoznak például a gyümölcsök, a kenyér, a tésztafélék és a cukor) feldolgozásához szüksége van B-vitaminokra, azok a folyamat során nem használódnak el, hanem később is rendelkezésre állnak más feladatok ellátására.

Igaz, hogy a háztartásban használt cukor (a barna is) egyáltalán nem tartalmaz vitaminokat, a megfelelő mennyiségben fogyasztott természetes édességekkel szemben nem lehet semmilyen ellenvetésünk.


Az esti evés tönkreteszi az alakot

Ha ez igaz lenne, akkor a Földközi-tenger térségének összes lakója túlsúlyos lenne. Az állítás a következőképpen helyes: a túl sok evés tesz kövérré - este is. Aki azonban kalóriaszámláját munkaidő után sem terheli meg, annak nincs félnivalója.

Mindenesetre igaz, hogy este nagyobb a veszélye annak, hogy többet együnk, pl. a tévé előtt, így a kontroll nélküli chips-orgiák csak kivételt képezhetnek. De éhesen lefeküdni sem jó.

A rostok feleslegesek

Élelmiszereink emészthetetlen részei nem tartoznak a tápanyagok közé. Régebben ezért terjedhetett el az a tévhit, hogy teljesen haszontalanok lennének.

Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét: a rostanyagok gondoskodnak a jó emésztésről, megtöltik a gyomrot, és részük van a karcsúság elérésében, ill. megtartásában.

Azáltal, hogy hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához és gondoskodnak a méreganyagok elszállításáról, jó néhány betegséggel szemben védelmet nyújtanak.

Az enzimekkel automatikusan fogyunk

Milyen szép is lenne! Nem kellene egyebet tennünk, mint kilószámra trópusi gyümölcsöt, pl. ananászt ennünk, és a nem kívánatos súlyfelesleg minden további erőfeszítés nélkül leolvadna rólunk...

Ezeknek a gyümölcsöknek az enzimjei a legjobb esetben is csak a fehérje emésztését, tehát a tápanyag részecskéinek felaprózását segítik elő (ha egyáltalán túlélik a gyomorsavban való fürdést). Az élelmiszerek így jobban hasznosulnak. A felhalmozódott zsír ezáltal azonban nem ég el.

A csokoládé hizlal

Akinek túlságosan is gömbölyded a csípője, annak mindig bőven van csokoládé tartaléka a sublótban - gondoltuk idáig. A kutatók nemrégen derítették ki, hogy a karcsúak több édességet fogyasztanak, mint a túlsúlyosak.

Ennek egyik lehetséges oka például, hogy az, aki nem vonja meg magától a finom falatokat, tudatosabban élvezi az ételeket, és ezért talán kevesebbel is beéri. Persze itt is a nassolás mértéke a legfontosabb: a rendszeres csokoládé majszolgatás 35 év felett sohasem marad nyomtalan.

A spenót a legjobb vasforrás

Ennek az ősrégi mesének az eredete abban rejlik, hogy egy hivatalos tápanyagtáblázatban a tizedesvessző véletlenül elcsúszott, és így a spenót vastartalma a csillagos egekbe szökkent!

Bár a 100 grammonkénti 3-4 mg még mindig jelentős mennyiség, de emellett azt is tudnunk kell, hogy a spenót sok oxálsavat tartalmaz, ami éppenséggel zavarja a vas felszívódását.

Javíthatjuk a vasfelvételt C-vitamin (narancslé, paprika) és fehérje (pl. a spenótba kevert tejszín) bevitelével.

Fő a mérsékletesség!

Fitten csupán ananász segítségével? Karcsún spárgával? Egészségesen cukor nélkül? Felejtse el! Az egyes élelmiszerek, ill. a róluk való lemondás nem tesz csodákat.

Aki valóban jól szeretné érezni magát, annak kiegyensúlyozottan, sokoldalúan kell táplálkoznia. Mindent szabad, ami ízlik - éppen csak a megfelelő mércét kell megtalálni.

Jó tanácsként azért fogadjuk meg: fogyasszunk sok teljes kiőrlésű terméket, bőven zöldséget és gyümölcsöt, és együnk naponta sovány tejtermékeket is!

Hetente legalább egyszer-kétszer kerüljön az asztalunkra hal, amit hús- és zöldségfogásokkal variálhatunk. A zsiradékkal és édességgel csak céltudatosan és takarékosan bánjunk! És ne felejtsük: igyunk sokat! Naponta kb. két litert - ásványvizet, gyógynövényteákat.

A krumpli hizlal

Ez a tévhit különösen makacsul tartja magát! Pedig éppen a burgonyában (a kenyérben és a tésztában) lévő szénhidráttal lakhatunk igazából jól anélkül, hogy híznánk. A keményítő ideális energiapótló és kellő jóllakottságérzést is kelt.

Ami igazán kövérít, azok leginkább a köretek: a zsíros szószok, a vaj és a kolbászok, hurkák! No persze a zsíros pommes frites sem épp karcsúsító étel.

Minden kalória egyforma

Ez az állítás bizony téves! Egyáltalán nem mindegy, hogy 1000 kalória debrecenit eszünk-e, vagy 1000 kalória gyümölcsöt, zöldséget.

Szervezetünknek ugyanis szüksége van bizonyos vitális anyagokra. A zsírkalóriát pedig sokkal könnyebb zsírpárnákká átalakítani, mint a szénhidrátot és a fehérjét.

Aki tehát fogyni akar, annak elsősorban a zsiradékkal kell takarékoskodnia. A teljes kiőrlésű termékekből, gyümölcsből és zöldségből származó szénhidrátokat ellenben bőven lehet fogyasztani.

A méz tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Bizony, hatalmas mennyiségű mézet kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy jelentős mennyiségű vitamint, ill. ásványi anyagot juttassunk a szervezetünkbe.

Ami viszont igaz, hogy a méz legnagyobb részben - 75%-ban - cukorból áll, ezért ugyanolyan takarékosan bánjunk vele, mint a háztartási cukorral! Miután a méz természetes eredetű, feldolgozottsága jóval kisebb, mint a cukoré, még mindig jó édesség-alternatívaként szolgálhat.

Az alkohol felmelegít

Aki alkoholt iszik, annak az értágulat miatt gyakran kipirosodik az arca, és elkezd izzadni. A pálinka és a röviditalok azonban ennek ellenére sem szolgálhatnak a fagy ellenszereként: a szervezet az alkoholt hővé alakítja, amely azonban a kitágult pórusokon keresztül - a természetes testhőmérséklettel egyetemben - elillan.

És mi az eredmény? A jó kis itóka után jobban fázunk, mint előtte.

A margarinban kevesebb a kalória, mint a vajban

Mindkét zsiradékban gyakorlatilag ugyanannyi kalória van. Ha a margarin dobozán az áll: - diétás- (light), az inkább a margarin speciális összetételét jelzi - több benne a szívnek kedvező telítetlen zsírsav -, de nem kevesebb a kalória!

Aki ténylegesen kevesebb zsiradékot szeretne fogyasztani, annak a mennyiséget kell csökkentenie, vagy kalóriában redukált termékekre áttérnie.

A sportolóknak extra adag fehérjére van szüksége

A fehérje az izmok (de nem csak az izmok) építőanyaga. Régebben azt gondolták, hogy a táplálékkal felvett nagy mennyiségű fehérje elősegíti az izmok felépülését, és a teljesítőképességet is növeli.

De a túl sok fehérje idővel megterheli a vesét. Bár a sportolóknak valamivel nagyobb mennyiségre van belőle szüksége, ez az érték normális vegyes koszttal fedezhető.

étkezés, tévhitek

2019-10-04 13:33:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop