Csökkenti a fokhagyma a koleszterin szintet?
A fokhagyma nemcsak a vámpírokat űzi el, hanem egyéb hasznos tulajdonsága is van, csökkenti a koleszterin szintet.
The New York Times Health News Service Medincorp
Negyvenegy mérsékelten magas koleszterin szintű férfin végzett kísérlet során a kísérleti alanyokat koleszterin szint csökkentő diétára helyezték. A kutatók megállapították, hogy 7,2 g fokhagymakivonat 6 hónapon át történő szedése az összkoleszterin szintet további 6%-kal csökkentette, a placebo csoporttal összehasonlítva.
A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition decemberi számában jelent meg, kimutatta azt is, hogy a fokhagyma szedése csökkentette az LDL vagy "rossz koleszterin"; szintet 4,6%-kal és a vérnyomás felső szintjét 5.5%-kal.
A friss fokhagyma fogyasztásától is hasonló kedvező hatás várható, jegyezte meg dr. Manfred Steiner, az East Carolina School of Medicine (Greenville, M.C.) belgyógyásza.
Pontosan nem ismert a fokhagyma hatásának módja, mondta Steiner. Az egyik szakértő szerint a fokhagyma gyógyhatása kétséges, az alacsony zsír- és koleszterin tartalmú diéta rendszeres testmozgással együtt a legjobb módszer a vér koleszterinszint természetes csökkentéséhez.
Ha a diéta módosítása nem elég hatásos, akkor a statinoknak nevezett koleszterin szint csökkentő gyógyszerek, pl. pravastatin és lovastatin írhatók fel, mondta dr. Basil Rifkind, a National Heart, Lung and Blood Institute (Bethesda, M.D.) tudományos főmunkatársa. A tanulmányban feldolgozott beteganyagban az összkoleszterin szint 220-290 között volt. Felnőttekben ideális esetben ez a szint 200 mg/100 ml alatt van az American Heart Association szerint. 200-239 közötti értéket mérsékelten magasnak, 240 feletti értéket magasnak kell tekinteni.
Megjelent: Medical Tribune News Service
2002-07-31 18:17:50