Hirdetés

Szívbarát tokaszalonna?

Amerikai kutatók szenzációs újdonsággal álltak elő: klónozott sertésekkel, amelyek szervezete a szív egészsége számára fontos omega-3 zsírsavat állít elő.

omega-3 zsírsav, genetika |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Eddig is köztudott volt, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szívbetegség előfordulásának csökkenésével jár, ám ez a zsiradékfajta elsősorban a halakban található, azokban is azért, mert planktonokkal és algákkal táplálkoznak. Az emlősök szervezete ugyanis nem tartalmazza azt a gént, amely omega-3-at állít elő.

Sok tudós szerint ez a jövő, mások viszont azzal érvelnek, hogy a fogyasztói csoportokból egészen biztos, hogy ellenkezést vált majd ki a génmódosított sertés.

Alexander Leaf orvosprofesszor és Alice Lichtenstein a táplálkozástudomány professzora szerint az egészséges zsírokat előállító sertés húsa a nem is olyan távoli jövőben egészen biztosan ott lesz az amerikaiak asztalán. – Az emberek tovább fogyaszthatják a gyorséttermek kínálatát. Nem kell változtatniuk az étrenden, mégis hozzájuthatnak az egészségükhöz szükséges zsírsavakhoz.

Jelenleg öt klónozott kismalac várja, hogy elérje a pubertáskort, amikoris szaporítani kívánják őket, majd további megfigyelésre átadják őket az érdeklődő kutatóknak.

A Harvard professzora, dr. Jing Kang szerint a sertések még csak a kezdetet jelentik, ő omega-3-mal dúsított tejet adó tehenekkel kísérletezik, valamint a tyúkjai is ilyen tojást tojnak.

The New York Times
omega-3 zsírsav, genetika

2006-03-29 10:53:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop