Hirdetés

Árt-e a tojás?

A 70-es években az amerikai szívgyógyász társaság nem javasolta a tojás fogyasztását, mert az volt az uralkodó nézet, hogy a koleszterinben dús tojássárgája fokozza a szívbetegség kockázatát.

tojás, koleszterin, szívbetegség |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


Klinikai vizsgálatok szerint a tojásból, rákból és más állati eredetű táplálékból származó koleszterinnek a vér koleszterin szintjére csupán csekély hatása van, manapság inkább a zsírok szerepét hangsúlyozzák.

A szívgyógyászati társaság irányelveiben ma már nem ítéli el a tojás fogyasztását, de azt javasolják, hogy napi 300 mg-nál többet ne fogyasszunk. Egy tojás 200 mg koleszterint tartalmaz, valamint telített és telítetlen zsírsavakat.

Egy tojássárgája elfogyasztása naponta nem emeli a vér koleszterin szintjét, és nem fokozza a szív-érrendszeri betegségek kockázatát egészséges embereknél.

Ezt igazolják a klinikai tanulmányok is. Egy 1999-ben a JAMA-ban közölt nagy vizsgálat szerint heti 5-6 tojás elfogyasztása nem fokozza a stroke illetve a szívbetegségek kockázatát. A BMJ-ben közölt másik tanulmány szerint napi egy tojás nem árt a szívnek.

Nagy adagban bevitt koleszterin a vér koleszterin szintjének csekély emelkedését okozhatja, de a tojássárgájában lévő fehérje, B12-vitamin, folsav, D-vitamin ellensúlyozzák a koleszterin hatását.

A tojás különösen jól pótolja a kevésbé egészséges táplálékokat, mint a feldolgozott hús vagy finomított szénhidrátok, sőt a legtöbb ember számára a reggeli rántotta jobb hatással van az összkoleszterin szintre, mint egy tál cukrozott zabpehely.

Forrás: The New York Times

tojás, koleszterin, szívbetegség

2014-11-26 13:16:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop