A liberális abortusztörvény ellenére az indiai nők többsége kockára teszi egészségét

Hiába hagyták jóvá az abortuszt legalizáló törvényt Indiában, a helyi nők több mint fele még mindig szívesebben választja a magzatelhajtás illegális útját - hívta fel a figyelmet csütörtökön a Times of India című indiai napilap hírportálja.

terhességmegszakítás, művi abortusz | MTI Hírek 2012 ;9
"Indiában legális az abortusz és az egészségügyi szolgáltatások sokkal biztonságosabbak, mint más fejlődő országban, de valamiért az abortusz mellett döntő nők nem élnek ezen liberális jogszabály nyújtotta lehetőséggel. Inkább nem biztonságos körülmények között végeztetik el a terhesség-megszakítást" - mondta el az indiai lapnak Gilda Sedgh, a New York-i székhelyű, a szexuális és reproduktív egészség előmozdításán dolgozó Guttmacher Intézet vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a Guttmacher Intézettel közösen készített jelentés szerint a dél- és közép-ázsiai régióban 2008-ban 10,5 millió művi vetélés történt, ebből 6,5 millió Indiában. A tanulmány rávilágít arra, hogy a kontinensnyi országban továbbra is emelkedik a veszélyes abortuszok száma, és a 2008-ban feljegyzett 6,5 millió magzatelhajtás kétharmadát végezték nem biztonságos körülmények között.

A WHO meghatározása szerint veszélyes abortuszról akkor van szó, ha a terhességet olyan személy szakítja meg, aki nem rendelkezik az ehhez szükséges képzettséggel, vagy a környezet nem felel meg a minimális orvosi előírásoknak, netán mindkét negatív feltétel jelen van. A dél- és közép-ázsiai régióban 2008-ban a veszélyes abortuszok 100 ezer beavatkozásból 200 halálesetet okoztak, ami 35-szöröse a legális abortuszok arányának.

A WHO adatai szerint az abortusszal végződő terhességek aránya a világban az évek múlásával alig változik: 1995-ben 22 százalék, 2003-ban 20 százalék, 2008-ban pedig 21 százalék volt. A fejlett világ országait tekintve az arányszám az 1993-ban regisztrált 36 százalékról 2008-ban 26 százalékra csökkent, míg a fejlődő országokban évek óta 20 százalék körül mozog ez a ráta.
| terhességmegszakítás, művi abortusz
2012-01-20 00:29:14


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^