Hirdetés

Paradicsomi receptek

A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, melyet valószínűleg a spanyol tengerészek hoztak be Európába. (Akkor azonban még mérgezőnek tartották.) Csak 200 évvel később fedezték fel az olaszok, hogy a piros "gyümölcs" kiválóan használható főzéshez. Ma már senki sem szeretne lemondani erről a sokoldalú zöldségről...

paradicsom, recept |

InforMed Hírek10:70-71   InforMed | Jeni, Zs.

A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatású is az egész szervezetre. Elősegíti annak fejlődését, az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és sejtvédő hatású. A-, C- és E-vitaminban gazdag, a káliumon kívül többféle ásványi anyagot is tartalmaz. Mindezeknek köszönhetően serkenti az immunrendszert, regenerálja a májat, tisztítja a vért. Rendkívül jó bőrproblémák gyógyításában és a nap okozta égések csillapításában. A paradicsomban található bioflavon - lycopin - hatékony rákellenes anyag. Ez a karotinfajta sokkal ellenállóbb a szabad gyökökkel szemben, mint a sárgarépa béta-karotinja. Különösen a prosztatarák ellen hatékony. A paradicsom oxál- és más savtartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez.

Ám nemcsak belsőleg, de külsőleg is kiválóan használható. Ha a nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, megtisztítja a sebet, és az hamarosan begyógyul.

Nyersen kitűnő táplálék, de főzve-sütve is remek ételek készíthetők belőle.

Próbálja ki őket!

Kenyérsaláta paradicsommal

Hozzávalók: fél salátauborka, 1-1 sárga és piros húsú paprika, 50 dkg paradicsom, 1 csokor póréhagyma, 2 fej lilahagyma, 15 dkg kenyérlepény, 6 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál citromlé, só, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál szezámmag, 2-3 evőkanál őrölt paprika, fokhagyma

Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát egy kávéskanállal kivájjuk, majd fél cm-es darabokra szeljük. A paradicsomot negyedekbe, a pórét karikára, a lilahagymát szeletekre, a paprikát és a kenyeret kockára vágjuk. A kenyeret a fokhagymával 4 evőkanál forró olajon ropogósra pirítjuk. A kenyérkockákat a zöldségekkel tálra halmozzuk. A citromlét a maradék olajjal és a sóval összekeverjük, és a salátára öntjük. Tetejét megszórjuk petrezselyemmel, szezámmaggal és őrölt paprikával.

A salátát esetleg előre is elkészíthetjük, csak a pirított kenyérkockákat keverjük bele közvetlenül a tálalás előtt, mert így ropogós marad.

Paradicsomsaláta olívabogyóval

Hozzávalók: 2 tojás, 25 dkg sárga szendvicsparadicsom, 50 dkg paradicsom, 1 salátauborka, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor bazsalikom, 10 szem fekete olajbogyó, só, frissen őrölt fekete bors, 2 kávéskanál közepes erősségű mustár, 1/8 liter olaj

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk.

A szendvicsparadicsomokat félbevágjuk, a többi paradicsomot és az uborkát felszeleteljük. A hagymát karikára vágjuk, a bazsalikomleveleket lecsipkedjük a száráról.

Az előkészített hozzávalókat és az olajbogyót egy tálra tesszük. Bazsalikomlevéllel díszítjük, megszórjuk borssal. A maradék bazsalikomot felaprítjuk, a tojásokat félbevágjuk. A tojássárgáját mustárral, sóval és borssal összekeverjük, olajjal habosra keverjük. Beletesszük a felaprított bazsalikomot, újból ízesítjük, s végül ezzel a mártással öntjük le a salátát.

Paradicsomleves mozzarellával és bazsalikommal

Hozzávalók: 1 kg érett, húsos paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 friss rozmaringág, 3 szál petrezselyemzöld, 3/8 l zöldségleves, só, bors, csipet Cayenne-bors, 1 evőkanál ecet, néhány kocka mozzarella, 1-2 csokor bazsalikom

A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát forró olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot, felfőzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, a petrezselymet, és 10 percig pároljuk.

Felengedjük a zöldséglevessel, felforraljuk, majd lassú tűzön további 10 percig főzzük. A levest kihűtjük, és legalább egy órára hidegre tesszük. Tálalás előtt átszűrjük, sóval, borssal, Cayenne-borssal, ecettel ízesítjük. A tálakba 1-1 bazsalikomlevelet fektetünk, erre merjük a levest. Közepére mozzarellakockákat teszünk.

Töltött paradicsom

Hozzávalók: 6 db nagy, húsos paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg köles, fél-fél sárga és piros húsú paprika, só, bors, majoránna, 10 dkg gorgonzola sajt, 30 g fenyőmag, olaj a formához

A paradicsomok tetejét levágjuk, felaprítjuk. Belsejét kivájjuk, húsát félretesszük. A kölest sós vízben megfőzzük - 10 perc -, a maradék vizet leöntjük róla. A piros és a sárga húsú paprikát kockákra, a vöröshagymát apróra vágjuk. A kölest összekeverjük a paprikával, a paradicsomhússal, a hagymával, a fenyőmaggal, valamint a kockákra vágott sajttal. Sóval, borssal fűszerezzük. Megtöltjük vele a paradicsomokat, majd mindet olajjal kikent formába helyezzük, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A töltött paradicsomokat majoránnalevéllel megszórva tálaljuk.

Sült paradicsom juhsajttal

Hozzávalók: 50 dkg nagy paradicsom, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 szál friss kakukkfű, 18 dkg juhsajt, 4-6 evőkanál olívaolaj, 4 szem fekete olajbogyó

A paradicsomokat felszeleteljük, tűzálló tálban félig egymásra fektetve elhelyezzük, alaposan megszórjuk sóval és borssal. A fokhagymát apróra vágjuk, a kakukkfüvet leszedjük a száráról. A juhsajtot szétmorzsoljuk. Mindezeket elosztjuk a paradicsomon. Olívaolajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben 8 perc alatt átsütjük. Olajbogyóval díszítve tálaljuk. Friss baguette-t kínálunk hozzá.

Gnocchi paradicsomos-juhsajtos szószban

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 db közepes nagyságú paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kg friss gnocchi, só, bors, 10 dkg juhsajt, 2 szál bazsalikom

A vörös- és a fokhagymát apró kockákra, a paradicsomot darabokra vágjuk. Felhevített olajban a hagymákat megpároljuk. Beletesszük a paradicsompürét, majd a paradicsomdarabokat is. Öt percig főzzük.

A gnocchit forrásban levő, sós vízben 2 percig főzzük, míg fel nem jön a víz tetejére.

A mártást sóval és borssal ízesítjük, majd összeturmixoljuk.

A juhsajtot kockákra vágjuk, beletesszük a szószba, és egyszer felforraljuk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük a száráról. A gnocchit lecsepegtetjük, és a mártással tálaljuk. Bazsalikomlevéllel díszítjük.

paradicsom, recept

2012-07-15 20:00:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop