Hirdetés

A zöldségek királya a spárga

Az egyik legfinomabb zöldségünk fenséges íze, munkaigényes termesztése miatt hajdanán csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett. Szerencsére ma már bárki számára elérhető a „királyok zöldsége, a zöldségek királya”: a spárga!

spárga, recept, omlett |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(7):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

A spárgát már több ezer éve termesztik és hasznosítják. Voltak, akik táplálkozásra, mások díszítésre használták.

Több fajtája közül a fehér és a zöld spárga a legismertebb. A fehér íze lágy, de gondosan meg kell hámozni, különben keserű lesz. A zöldé erőteljesebb, ám elkészítéskor nem szükséges meghámozni.

Jó tudni! A spárga fogyókúrához is ideális, 10 dkg főtt zöldség mindössze 13 kalória. Sok kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz. Nyomelemekben is gazdag. Fogyasztása jótékonyan hat a belső elválasztású mirigyekre - többek között az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre, a pajzs- és tobozmirigyre -, a szívműködésre, májra, hasnyálmirigyre, lépre, tüdőre és a bőrre.

Gyógyhatását leginkább nyersen fejti ki, de számtalan finom ételt is készíthetünk belőle.

Rafinált spárgasaláta

Hozzávalók: 50 dkg fehér és zöld spárga, só, cukor, 1 evőkanál vaj, 1 fej fodros levelű saláta, 20 dkg apró paradicsom, 40 dkg konyhakész scampi, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 2 kis baguette, 10 dkg fűszervaj, 1,5 dl kefir, 1 csokor kapor

A megmosott spárga végét levágjuk, a fehér spárgát teljesen, a zöldnek csak az alsó harmadát meghámozzuk, majd darabokra vágjuk. Egy liter, sóval, csipet cukorral és vajjal ízesített vizet felforralunk, majd a fehér spárgát 15, a zöldet pedig 10 percig főzzük benne. Kivéve lecsepegtetjük. A kefirből az apróra vágott kaporral, sóval, csipet cukorral dresszinget készítünk, és elkeverjük benne a spárgát. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük.

A megmosott, leveleire szedett salátát tálra rendezzük. A paradicsomokat gerezdekre vágjuk, a scampit megmossuk, és papírtörlővel leszárítjuk. A forró olajba belereszeljük a fokhagymát, majd 3-5 percig átsütjük benne a scampit.

A felszeletelt baguette-et megkenjük a fűszervajjal, és előmelegített sütőben 200 °C-on 5 percig sütjük. A salátalevelekre tesszük a spárgát, a paradicsomot, a scampit, és a baguette-tel tálaljuk.

Spárga spenóttal

Hozzávalók: 60 dkg friss spárga, só, cukor, citromlé, vaj, 60 dkg friss spenót, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, szerecsendió, reszelt sajt

A spárgát gondosan meghámozzuk, fás végét eltávolítjuk. Sós vizet csipet cukorral, citromlével, vajjal felforralunk, és a spárgát puhára főzzük benne. A zöldséget a főző-vízben hagyjuk kihűlni.

A spenótot alaposan megmossuk, szárát eltávolítjuk, forrásban levő, sós vízben blansírozzuk, majd egy szitán jól lecsepegtetjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A megtisztított fokhagymát is blansírozzuk, majd szeletekre vágva a spenóthoz adjuk.

A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, elrendezzük benne a spárgákat. A zöldségek végét befedjük a spenóttal, megszórjuk reszelt sajttal, és vajdarabkákat teszünk rá. A spárgacsúcsokat zsírpapírral befedjük. A sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad a spenótra.

Omlett spárgával és koktélrákkal

Hozzávalók: 50 dkg spárga, só, vaj, cukor, citromlé, 6 tojás, 10 dkg konyhakész koktélrák, negyed citrom leve, petrezselyem

A spárgát gondosan meghámozzuk, fás végét levágjuk. Csipet cukorral, citromlével ízesített, forrásban levő vízben puhára főzzük, majd a lében hagyjuk kihűlni. Ezután lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

A tojásokat sóval ízesítjük, felverjük. Dió nagyságú vajat felhevítünk egy serpenyőben, és a tojásmassza felét beleöntjük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és a serpenyőből kivéve melegen tartjuk.

Ugyanígy megsütjük a másik tojáslepényt is. A koktélrákot citromlével ízesített vízben felmelegítjük, majd lecsepegtetjük. A tojáslepényeken elosztjuk a spárgát, összetekerjük, és a koktélrákkal megszórjuk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Spárga sajtmártásban

Hozzávalók: 60 dkg friss spárga, só, cukor, citromlé, vaj

A sajtmártáshoz: 80 g vaj, 40 g liszt, fél liter tej, egy kis apróra vágott vöröshagyma, csipet kakukkfű, só, fehér bors, szerecsendió, 1 evőkanál reszelt parmezán, 2 tojássárgája

A spárgát gondosan meghámozzuk, fás végét levágjuk. A csipet cukorral, citromlével, vajjal ízesített, forrásban lévő, sós vízben nem túl puhára főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni.

A sajtmártáshoz a hagymát 10 g vajban megfonnyasztjuk. Felöntjük a tejjel, fűszerezzük, felforraljuk, majd lefedve 10 percig főzzük. 40 g vajban megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a tejhez, és addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt, a tojássárgájákat és a vajat.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, és belefektetjük a lecsepegtetett spárgákat. A zöldséget félig leöntjük a sajtmártással, vajdarabkákat teszünk rá, megszórjuk parmezánnal. A spárgák hegyét lefedjük megvajazott sütőpapírral. Addig sütjük, míg a mártás enyhén aranybarna színű lesz.

Spárga-sárgarépa torta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 6 tojás, 13 dkg vaj, só, feketebors, 1 kg fehér spárga, 35 dkg új sárgarépa, 2,5 dl tejföl, szerecsendió, turbolya

A tésztához a lisztet, 1 tojást, a vajat és a sót összegyúrjuk, és lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük.

A megmosott spárgát meghámozzuk, fás végét levágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk. Mindkettőt 10-12 percig főzzük sós vízben, majd kivéve lecsepegtetjük.

A tésztát úgy 32 cm átmérőjűre nyújtjuk, és egy kivajazott gyümölcstortaforma aljára terítjük. Szélén 4 cm lógjon ki! Alját villával megszurkáljuk, és további 10 percre visszatesszük a hűtőbe.

A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. A spárgát és a sárgarépát elrendezzük a tésztán, és ráöntjük a tojást. Előmelegített sütőben 200 °C-on úgy 50 percig sütjük. Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük alufóliával. Turbolyalevéllel megszórva tálaljuk.

Finom spárgaragu

Hozzávalók: 20 dkg natúr rizs, só, 75 dkg fehér és zöld spárga, 3 sárgarépa, csipet cukor, 1-2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál tejszín, citromlé, bors, fél csokor petrezselyem

A rizst bő, sós vízben úgy 40 percig főzzük. A fehér spárgát meghámozzuk, a zöld alsó végét eltávolítjuk, majd mindkettőt 5 cm-es darabokra vágjuk. 3 dl, csipet cukorral ízesített, sós vízben 15 percig főzzük.

A megtisztított sárgarépát is darabokra vágjuk, és 10 percig főzzük. A zöldségeket a főzőléből kivéve lecsepegtetjük. Ezután felforraljuk a főzőlevet, és belekeverjük az étkezési keményítőt. Egy percig főzzük, majd visszatesszük bele a zöldségeket.

A tejszínnel finomítjuk, majd citromlével és borssal fűszerezzük. Köretnek adjuk hozzá a rizst. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

Jeni Zsuzsanna
spárga, recept, omlett

2006-07-16 12:36:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop