Titokzatos védőanyagok

Hallott-e már róla, hogy az élelmiszerek telis-tele vannak gyógyító hatású anyagokkal? Ráadásul ezek az alkotók kombináltan az élő, friss élelmiszerben sokkal hatékonyabbak, mint feldolgozva. Ezért érdemes minél több természetes állapotában meghagyott élelmiszerből készült élelmet fogyasztani. Az alábbi cikk áttekinti, melyek is ezek a "bioaktív" anyagok.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(9):35-35   Celsus Kft. | Balaicza, E.
Szívesen fogyaszt füstölt vagy sózott szalonnát? Pedig nem egészséges: sózáskor és füstöléskor nitrátok keletkeznek, melyek az emberi szervezetben nitrózaminokká alakulnak. Ezek rákkeltő anyagok. Ennek ellenére a füstölt és sózott ételek előidézte veszélyt lehet csökkenteni, sőt talán teljesen meg is szüntethetjük. Egyetlen trükkje van: feltétlenül enni kell hozzájuk paradicsomot, paprikát vagy az étkezések között görögdinnyét és más gyümölcsöt! A paprikában fenolsav, a paradicsomban és a dinnyében pedig likopén, F-kumarin és klorogén található. Ezek olyan vegyületek - részben növényi színezőanyagok -, melyek csökkentik a nitrózaminok képződését.

Természetes gyógyszerek

Napi táplálkozásunkban - és a természetes termékekben - a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok, melyek védik egészségünket és természetes gyógyszerként hatnak. Ezek olyan csekély mennyiségben fordulnak elő, hogy néhány évvel ezelőttig egyáltalán nem ismerték őket. A táplálkozástudomány egyre több bioaktív anyagot fedez fel. Túlnyomórészt színező- és illatanyagokról van szó- egy részüket bioflavonoidoknak is nevezik -, de növényi hormonanyagok is tartoznak ide. Íme néhány példa, hogy lehetőséget kapjon napi táplálkozásában egészsége megőrzésére.

Miben mit találhat?

 • A banánban triptofán nevezetű anyag van. Ez segít legyőzni a stresszt, erősít az izgalmakkal szemben, és különleges helyzetekben biztosítja számunkra a kellő nyugalmat.
 • A zöldsalátákban klorofill található, azaz a zöld színezőanyag. Ha a salátát nyersen eszi, a klorofill tisztítja és regenerálja sejtjeit, csökkenti a magas vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.
 • A tejben és a zabban növényi hormon (endorfin) van, mely fájdalomcsökkentő a szervezet számára.
 • A valamennyi teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálható szaponin erősíti az immunrendszert.
 • A fokhagymában levő enzim lebontja a szervezetben a mérgeket, és semlegesíti őket. Ezenkívül rendelkezik bizonyos rákvédő hatással is.
 • A szőlőben és a retekben ferulasav található, mely elősegíti az epeömlést, és védi az epét. Valószínűleg ez a magyarázata, hogy pl. Bajorországban és Dél-Tirolban, ahol oly sok retket, ill. szőlőt fogyasztanak, csak nagyon ritkán fordul elő epebetegség.
 • Az ún. karotinoidok, melyek nemcsak a sárgarépában, hanem pl. a spenótban is megtalálhatók, védik a szívet a környezeti mérgektől, és gondoskodnak arról, hogy szemünk egészséges maradjon.
 • A citrusfélék olajában - narancs, mandarin, grépfrút - metilált flavonoidok találhatók. Ezek legyőzik a baktériumokat és vírusokat, különösen azokat, melyek megfázás esetén lépnek fel. De jelentős szerepük van a sejtvédelemben is, vagyis csökkentik a daganatos elfajulást.
 • A káposztafélékben, a salátában és a spenótban lévő luetin méregteleníti a gyomrot és a beleket.
 • Táplálékunkban vannak olyan anyagok, melyek a magas, illetve megnövekedett koleszterinszintet csökkenteni tudják. Ezek a fitoszterinek, melyeket a napraforgómagban, a szezámmagban, valamint az olívaolajban és a friss petrezselyemben találhatunk meg. A fokhagyma is jelentős mennyiséget tartalmaz belőle.
 • Ételeinkben vannak olyan anyagok is, melyek erősítik sejtjeinket, és segítenek abban, hogy a rákos megbetegedések esélye minimálisra csökkenjen. A vörös szőlőben, a szójababban találhatók ilyen rákellenes anyagok. A brokkoliban levő szulfarofaim véd a környezeti gázoktól, valamint a gyomor- és bélráktól, a zöld tea hatóanyaga pedig erősíti a szívet és a vérkeringést, csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét.
 • A grépfrútról már az imént esett pár szó, ám érdemes külön is kitérni rá, mert a magjából sajtolt olaj az egyik legerélyesebb természetes antibiotikum. Ezt pedig a benne nagyon nagy mennyiségben előforduló bioflavonoidoknak, glikozidoknak és C-vitaminnak köszönheti.

Dr. Balaicza Erika

| bioaktív
2003-08-28 12:43:38


A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^